Sunt actiunile o investitie buna? Nu s-ar putea afirma acest lucru cu prea multa convingere, daca privesti performantele Bursei de Valori Bucuresti din ultimii ani. Multe firme insa par sa aiba o alta parere. O serie de companii, in special cele listate, a facut majorari de capital prin emisiuni de actiuni. Altele sunt pe cale de a face acest lucru, iar trei oferte publice de actiuni sunt de asteptat in aceasta vara.Terapia din Cluj a fost prima societate cotata la Bursa de Valori care a facut o
Sunt actiunile o investitie buna? Nu s-ar putea afirma acest lucru cu prea multa convingere, daca privesti performantele Bursei de Valori Bucuresti din ultimii ani. Multe firme insa par sa aiba o alta parere. O serie de companii, in special cele listate, a facut majorari de capital prin emisiuni de actiuni. Altele sunt pe cale de a face acest lucru, iar trei oferte publice de actiuni sunt de asteptat in aceasta vara.
Terapia din Cluj a fost prima societate cotata la Bursa de Valori care a facut o emisiune noua de actiuni in 1997. Au fost timpuri bune, cand piata de capital parea sa fi luat avant. Producatorul de medicamente a reusit sa plaseze actiuni cu valoare nominala de 1.000 lei la un pret de 12.000 lei/actiune. Policolor Bucuresti a emis, anul trecut, 8 milioane de actiuni la pret de 4.000 lei/ actiune. Emisiunea s-a adresat, ca si in cazul Terapia, propriilor actionari ai societatii. Cu banii atrasi in acest mod, Policolor a finantat o parte din costul achizitionarii firmei bulgaresti Orgachim Ruse, restul resurselor pentru aceasta operatiune provenind dintr-un credit acordat de BRD. In acest an, societatea Terapia a demarat inca o majorare de capital, prin emisiune de actiuni noi.
Pentru actionarii sai, Terapia a pus in vanzare actiuni la pretul de 2.000 lei bucata, iar actiunile nesubscrise, in numar de 8,9 milioane, vor fi oferite publicului larg, in aceasta luna, la un pret de 8.000 lei/actiune. Alt mare producator de medicamente, Sicomed Bucuresti, se afla in pregatirea unei oferte publice de actiuni, iar Rafinaria Astra Romana a oferit deja spre subscriere 21 de milioane de actiuni la valoarea nominala de 1.000 lei. Pentru ca s-au subscris doar 7,8 milioane de actiuni, restul va fi vandut dupa avizul CNVM, prin oferta publica. Si Policolor ia in considerare o noua majorare de capital pentru aceasta perioada.
Banii vin la cei care
apreciaza actiunile
Afluenta ofertelor de actiuni indica faptul ca societatile au inceput sa descopere posibilitatile oferite de piata de capital. Totusi sunt foarte putine acele companii care au avut in vizor si altceva decat o sursa de lichiditati, iar multi actionari s-au vazut cu mai multe actiuni in buzunar, dar de valoare mai mica. Majorarile de capital au avut, pentru majoritatea societatilor, un puternic impact asupra valorii de piata a actiunilor. De asemenea, comparand preturile acestor oferte, se poate observa care sunt societatile ce duc, pe termen lung, o politica de crestere a valorii companiei sau cele pentru care valoarea de piata a actiunilor lor conteaza mai putin.
Pana acum, de exemplu, Policolor a aratat mare grija ca prin majorarea de capital sa nu afecteze cota actiunilor sale la Bursa. Noile actiuni au fost emise la o valoare de 4.000 lei, comparabila cu valoarea lor de piata in perioada ofertei. Actionarii majoritari – Romanian Investment Fund (RIF) si Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) – s-au aratat dispusi sa plateasca un premiu de 3.000 lei pe actiune chiar daca prin pozitia lor ar fi putut impune preturi preferentiale fata de cele la care au acces investitorii prin intermediul Bursei.
Altfel s-au petrecut lucrurile in cazul Terapia. Decizia societatii de a emite actiuni pentru propriii actionari la pretul de 2.000 lei/actiune a avut imediat efect pe piata. Aceasta hotarare, venita tocmai cand pretul actiunilor Terapia la Bursa incepuse sa se catere spre 7.000 lei, a fost rapid sanctionata. In cateva zile, pretul acestui blue-chip a atins un minimum istoric de 2.700 lei si, chiar daca intre timp valoarea actiunilor a crescut (datorita, in parte, anuntului de oferta publica la 8.000 lei/actiune), nici pana acum actiunile Terapia nu au recuperat terenul pierdut dupa acel crah.
Nu-i de mirare ca piata reactioneaza astfel. Pentru cumparatorul de actiuni, modul cum conducerea si actionarii unei societati isi evalueaza propriile actiuni este informatia cea mai elocventa. Cand, in martie, Banca Transilvania si-a majorat capitalul social prin capitalizarea profitului si reevaluarea patrimoniului si a emis actiuni noi pentru propriul actionariat, la valoarea de 1.000 lei/actiune, pretul pe piata era aproape 3.000 lei/actiune. Acum, actiunile se zbat inca la ceva mai mult de jumatate din valoarea de atunci, in ciuda faptului ca BT a facut publice studii care evaluau o actiune la peste 3.500 lei. In schimb, decizia recenta a Policolor de a cumpara o cota din propriile actiuni pana la un pret de 12.000 lei/actiune a determinat piata sa ridice si ea pretul acestor titluri, de la 4.000 lei la peste 5.000 lei/actiune. Ca urmare, Policolor va putea obtine un pret mult mai bun pe actiune la o majorare de capital preconizata in aceasta vara. BT, in schimb, va trebui sa mai lase din pret, daca doreste sa atraga investitori financiari la o noua emisiune de actiuni (Banca Transilvania cauta sa aduca acum BERD printre actionarii sai).
Mai multe actiuni nu inseamna mai multi bani
In prezent, producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti incearca sa se adreseze publicului si propriilor actionari pentru a-si majora capitalul social. CAIB Securities a incheiat un contract cu Sicomed pentru prospectarea pietei si intermedierea unei oferte publice ce ar trebui sa aiba loc in curand. CAIB a ajuns la concluzia ca, la 2.100 lei/actiune, Sicomed ar gasi cumparatori. Efectul acestei vesti s-a vazut pe piata: actiunile Sicomed, cotate la aproximativ 1.500 lei, s-au apropiat semnificativ, in ultimele zile, de valoarea preconizata pentru oferta publica. Dar, la fel ca si in cazul Terapia, o parte din actionariatul Sicomed, in special Broadhurst Investments, fond de investitii, ar dori un pret preferential pe actiune fata de pretul catre public. Ar fi insa un cadou nejustificat. Spre deosebire de cei de la Terapia, actionarii principali de la Sicomed sunt investitori financiari care au facut un plasament de portofoliu, s-au implicat putin in viata societatii si, pana acum, doar in interes propriu (si-au votat dividende semnificative). O discriminare la oferta de actiuni ar insemna un start ratat pentru Sicomed, la prima tentativa serioasa de intrare pe piata de capital.