Rezultatele financiare ale companiilior listate la Bursa de Valori București (BVB) ar trebui să reflecte evoluția economiei în ansamblu, însă aceasta este slab reprezentată pe piața de capital. Totuși, într-o oarecare măsură, afacerile societăților listate au evoluat în ton cu economia, în sensul că firmele cu cele mai bune rezultate sunt cele cu capital majoritar autohton.

Ponderea emitenților cu profituri mai mari în trimestul al treilea comparativ cu același trimestru al anului trecut a crescut cu 27%. „Aceasta se datorează unor cheltuieli mai mici, numărul emitenților cu venituri mai mari fiind echivalent cu cel de anul trecut”, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest. Evoluție care seamănă cu măsurile de austeritate luate de autorități, care taie din cheltuieli fără a putea umbla la venituri.

Din totalul de 81 de companii listate pe piața principală a BVB, doar 20 au terminat primele nouă luni ale anului cu rezultat net negativ, iar una, Energopetrol, a consemnat profit zero. Cele mai mari pierderi, singurele de peste 100 milioane lei, au fost înregistrate de Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu -308,5 milioane lei, și Rompetrol Rafinare, cu -320 milioane lei.

Petrom rămâne campioană

Cel mai mare profit net a fost realizat de OMV Petrom, cu un total de 2,89 miliarde lei. Petrom, la fel ca și băncile listate, sunt singurele care utilizează standardele internaționale de contabilitate (IFRS), în timp ce restul companiilor raportează pe standardele românești de contabilitate. Pe locul secund apare Fondul Proprietatea (FP), cu un profit net de 574,5 milioane lei, care înseamnă o depășire cu 30% a câștigului bugetat pentru primele nouă luni. FP a avut venituri totale de 861,2 milioane lei în primele trei trimestre.

Transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaș vine cu un profit consistent, de 215,2 milioane lei, însă compania de stat nu a realizat decât 60% din câștigul net bugetat. Profitul Transgaz este cu 24% mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce veniturile s-au menținut la același nivel, respectiv 1,02 miliarde lei. Nici Transelectrica nu a mers mai bine, cu un profit de 19,2 milioane lei, cu 87,5% mai mic decât cel de anul trecut. Transelectrica, în schimb, și-a majorat veniturile cu 4,8%, până la 2,18 miliarde lei.

SIF Transilvania a reușit un câștig net impresionant, de 195,8 milioane lei, în creștere cu 64,4%, însemnând o depășire cu 120% a profitului bugetat. Azomureș Târgu-Mureș a reușit un rezultat asemănător, de 193,5 milioane lei în primele nouă luni, însă profitul producătorului de îngrășăminte este cu 32% mai mic decât cel de anul trecut. Și cifra de afaceri a Azomureș  a scăzut, cu 5,5%, până la 1,38 miliarde lei.

Companiile din industria pharma, precum Antibiotice, Zentiva, Biofarm, Ropharma Brașov sau Sinteza, au reușit să obțină rezultate pozitive, în timp ce societățile din construcții sau materiale de construcții (inclusiv servicii conexe) rămân pe pierdere. Aici se încadrează companii precum Transilvania Construcții, Teraplast, Cemacon, Concefa, Impact, Condmag sau Dafora, toate cu pierderi în primele nouă luni.

În ansamblu, companiile listate la BVB au evoluții mai bune anul acesta decât anul trecut. Dacă bursa ar fi reprezentativă pentru economie, am putea avea speranțe într-o creștere a PIB mai mare anul viitor. Din păcate, nu putem nici măcar să sperăm.

26 de companii listate la BVB și-au depășit profitul bugetat, cea mai mare depășire fiind de 155%, la COMCM