‘Guvernul întotdeauna a spus că, înainte de a începe negocierile privind gestionarea comună a datoriei, este nevoie de uniune fiscală reală, care este un proiect pe termen mediu’, a afirmat oficialul german.
Acesta a reafirmat că o creştere sustenabilă nu poate fi generată prin sporirea datoriei: ‘Economisirea şi creşterea nu reprezintă o contradicţie. Astfel încât programele de salvare nu privează statele de puterea de cumpărare, aşa cum se susţine deseori’.
‘Nu putem menaja statele afectate de efectuarea reformelor’, a insistat Schaeuble. Acesta a dat asigurări că Germania sprijină o integrare mai mare a Europei pe termen lung şi o uniune bancară, dar este nevoie de o abordare graduală, pas cu pas.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, s-a pronunţat recent în favoarea emiterii de eurobonduri, însă Germania se opune acestei opţiuni, apreciind că eurobondurile ar putea fi luate în considerare doar la finele unui proces de integrare economică şi fiscală crescută.
Şi comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a calificat drept ‘o falsă dispută’ discuţiile vizând emiterea de bonduri comune subscrise de toate statele din zona euro. În schimb, Olli Rehn a cerut ţărilor să-şi orienteze politicile bugetare spre o uniune fiscală. ‘Nu vom reuşi să depăşim problemele prin concentrarea pe emiterea de bonduri comune fără a avea simultan o sustenabilitate fiscală’, a spus Rehn.
SURSA: Agerpres