Emiterea electronică a poliţei RCA, devenită obligatorie de la începutul anului, are câteva „efecte perverse” care îi afectează pe unii dintre şoferii corecţi în sensul că aceştia nu pot beneficia de bonusul acordat pentru „bună purtare”. „Motivul principal al inadvertenţelor suvenite între declaraţiile clienţilor şi bazele de date ale companiilor de asigurări este acela că informaţiile au fost introduse manual de pe poliţele vechi şi
Emiterea electronică a poliţei RCA, devenită obligatorie de la începutul anului, are câteva „efecte perverse” care îi afectează pe unii dintre şoferii corecţi în sensul că aceştia nu pot beneficia de bonusul acordat pentru „bună purtare”.
„Motivul principal al inadvertenţelor suvenite între declaraţiile clienţilor şi bazele de date ale companiilor de asigurări este acela că informaţiile au fost introduse manual de pe poliţele vechi şi din această cauză unele cifre fie au fost înţelese greşit, fie au fost introduse greşit. Ca urmare, sunt destul de multe cazuri în care seria şasiului, de exemplu, a fost introdusă greşit în baza de date”, a declarat pentru capital.ro Alexandru Pintilie, partener în cadrul companiei PBA, cea care administrează siteul rca-ieftin.ro.
5-6% poliţe cu probleme
Potrivit lui Alexandru Pintilie, din totalul poliţelor RCA emise de la începutul anului, în aproximativ 5-6% dintre cazuri au fost probleme. „Faptul că un şofer care nu a avut niciun accident nu se regăseşte în baza de date îl exclude de la încadrarea în grupa de bonus corespunzătoare, astfel că nu va putea beneficia de discountul cuvenit la emiterea poliţei”, a explicat Alexandu Pintilie efectele mai puţin fericite ale emiterii electronice a poliţelor RCA.
Aceste probleme apar atunci când şoferii nu mai au poliţa veche, pentru că „identificarea în baza de date se poate face fără nicio problemă dacă avem seria şi numărul vechii poliţe”, a spus, la rândul său, directorul de marketing al PBA – Pintilie Broker de Asigurare, Valentin Radu.
Pe de altă parte, emiterea poliţelor RCA în sistem electronic, exceptând problemele enumerate, uşurează foarte mult viaţa şoferilor, mai ales dacă se utilizează un portal prin intermediul căruia pot afla ofertele tuturor companiilor de asigurări. Cele mai cunoscute, fără a fi singurele, sunt portaldeasigurari.ro, bursaasigurarilor.ro, asigurari-shop.ro sau rca-ieftin.ro.
Procedura este, în principiu, aceeaşi, în sensul că se cer, iniţial, date generale, cum ar fi categoria autovehiculului, cilindreea, perioada pe care se încheie asigurarea precum şi marca maşinii.
După ce clientul alege oferta care i se pare că îl avantajează cel mai mult, el are posibilitatea să decidă asupra modului în care va intra în posesia poliţei, respectiv la adresa din talon, la o altă adresă sau să o ridice personal de la una dintre agenţii. În ceea ce priveşte modalităţile de plată, acestea sunt standard, indiferent de portalul sau compania prin care încheiaţi asigurarea, respectiv cash, card sau ordin de plată.
Cei mai mulţi aleg oferta cea mai ieftină
Pentru că atunci când preţul este cam acelaşi diferenţa o fac bonusurile, există şi unele facilităţi acordate clienţilor.
Potrivit surselor contactate de capital.ro, peste 90% dintre clienţi aleg oferta cea mai ieftină „pentru că oricum nu ei sunt cei care beneficiază de eventualele despăgubiri, ci persoanele pe care le accidentează, aşa că nu îi interesează cât de repede îşi vor primi banii”.
Pentru un autovehicul din clasa 1400-1600 cc al cărui şofer nu a avut niciun accident în ultimul an, cea mai ieftină ofertă este de 405 lei, iar cea mai scumpă de 693 lei.
În ceea ce priveşte autovehiculele mai scumpe şi mai puternice, de peste 2500 cc, cel mai ieftin RCA este 605 lei, iar cel mai scump de 1.159 lei.