O schimbare care a trecut neobservată de majoritatea oamenilor, dar care este în dezbatere în prezent. Acum, albastrul de pe drapel se apropie mai mult de bleumarin, pe când înainte avea o nuanţă cobalt. Această decizie luată de Emmanuel Macron a fost se pare încurajată de directorul operaţiunilor de la Palatul Élysée Arnaud Jolens, şi de consilierul pentru memorie al preşedintelui, Bruno Roger-Petit, explică şeful serviciului politic de la Europe 1, Louis de Raguenel.
Această nuanţă de albastru aminteşte drapelul francez dinainte de 1976. Preşedintele de atunci, Valéry Giscard d’Estaing, a ales să facă mai deschis albastrul care era cel al Revoluţiei, explică Europe 1, un mod de a-l armoniza mai mult cu drapelul european. O informaţie care apărea deja în cartea lui Eliot Blondet şi Paul Larrouturou, „/Palatul/ Élysée confidenţial”, apărută în septembrie, scrie La Libre Belgique.
Pe site-ul France Info, aflăm că această decizie este legitimă pentru un şef de stat. „Asta face parte dintr-un anumit număr de privilegii. În Franţa, preşedinţia Republicii este un fel de monarhie republicană”, a declarat istoricul Jean Garrigues. Emmanuel Macron are deci dreptul să modifice un însemn naţional.
Franţa, prima ţară din lume care decide asta în legătură cu certificatul verde
Franţa devine prima ţară din lume care va prelungi certificatul verde numai pentru cei care îşi fac a treia doză de vaccin anti-COVID. Restricţia se aplică în cazul persoanelor de peste 65 de ani care sunt vaccinate deja cu schema completă, transmite Reuters. Anunţul a fost făcut, marţi, de către preşedintele Emmanuel Macron, care a mai precizat că Franţa va extinde campania de vaccinare cu doza booster împotriva noului coronavirus pentru cetăţenii de 50 de ani şi peste, începând din luna decembrie.