În cursul zilei de sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic cu președintele SUA, Joe Biden, dar și cu președintele francez, Emmanuel Macron. În cazul discuției cu acesta din urmă, care se pare că a durat două ore, Putin a transmis un avertisment subtil în legătură cu armamentul furnizat Kievului.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a continuat eforturile diplomatice pentru a evita o escaladare în Ucraina, vorbind la telefon sâmbătă cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu cancelarul german, Olaf Scholz, şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şi urmând să discute din nou şi cu preşedintele american, Joe Biden.
Occidentul va reacționa în cazul unei invazii
Macron i-a spus sâmbătă la telefon omologului său rus că Occidentul este „hotărât să reacţioneze” în cazul unei operaţiuni militare ruseşti în Ucraina, a anunţat Palatul Elysee, transmite France Presse.
”Sentimentul nostru este că Vladimir Putin rămâne pe aceeaşi bază (fiind) destul de ofensiv, considerând că nu el a fost cel care a luat iniţiativa escaladării, ci occidentalii care s-au apropiat de frontiera rusă”, estimează consilierii preşedintelui francez.
”Obiectivul său este de a obţine un câştig, şi anume neutralizarea Ucrainei. El ştie că acest lucru este inacceptabil (pentru Occident) şi că exerciţiile sale militare comportă riscul unei noi escaladări”, adaugă ei. ”Rămâne într-o stare de spirit exigentă şi provocatoare, dar încearcă să îşi păstreze toate opţiunile deschise”.
Avertismentul lui Putin la adresa Occidentului
Într-un comunicat transmis de Kremlin, se sugerează faptul că Vladimir Putin a avut în cadrul convorbirii cu președintele Macron o serie de reproșuri și un avertisment la adresa Occidentului.
„Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra lipsei de reacții substanțiale ale SUA și NATO la inițiativele rusești bine cunoscute. A fost subliniată, de asemenea, lipsa de voință a principalelor țări occidentale de a determina autoritățile de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk, fapt demonstrat încă o dată de runda de consultări fără rezultat a consilierilor politici ai liderilor din formatul Normandia, care a avut loc la Berlin la 10 februarie”, arată comunicatul Kremlinului.
„De asemenea, Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat și despre situația referitoare la speculațiile provocatoare privind presupusa „invazie” planificată de Rusia în Ucraina, care este însoțită de o pompare pe scară largă de arme moderne în această țară și care creează premisele pentru posibile acțiuni agresive ale forțelor de securitate ucrainene în Donbas”, se mai arată în documentul citat.
Germania și Franța, poziții comune în fața crizei din Ucraina
Convorbirea de sâmbătă dintre Emmanuel Macron şi Olaf Scholz ”a confirmat convergenţa perfectă a poziţiilor franceză şi germană”, a precizat Palatul Elysee. Iar preşedintelui ucrainean, Macron i-a reafirmat sprijinul său pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
De asemenea, Franţa ia în considerare posibilitatea de a-şi întări sfatul adresat cetăţenilor săi de a evita călătoriile în Ucraina, dar nu de a le cere cetăţenilor săi să părăsească această ţară, potrivit Elysee.
În ceea ce priveşte avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei în Ucraina, Elysee a declarat că are propria sa evaluare. ”Vrem să menţinem o poziţie coordonată unită şi robustă, cu perspectiva unor sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unui atac”, a explicat preşedinţia franceză.
”Nu se pune absolut deloc problema unei finlandizări”, ci a „consolidării suveranităţii şi securităţii Ucrainei”, a adăugat Elysee.
În timpul convorbirii telefonice, care a urmat vizitei lui Emmanuel Macron la Moscova la începutul săptămânii, preşedintele rus a reiterat că nu are ”nicio intenţie ofensivă şi că este dispus să negocieze” pe temele discutate luni, inclusiv despre retragerea trupelor ruse din Belarus, potrivit Palatului Elysee.
”Dar trebuie să verificăm aceste intenţii. Nu este în demersul preşedintelui Republicii să dea un cec în alb preşedintelui rus, ci să creeze condiţiile unui dialog care să permită garanţii în materie de securitate, începând cu Ucraina”, a conchis Elysee.