Emmanuel Macron a uimit toată Europa! Anunțul făcut chiar acum de președintele Franței

Sursă: Dreamstime

Noul buget militar al președintelui francez abordează atât impactul războiului din Ucraina, cât și necesitatea de a consolida securitatea internă.

Franța crește bugetul pentru cheltuielile militare! Va fi majorat cu o treime până în 2030

Președintele francez Emmanuel Macron a propus vineri, 20 ianuarie, să majoreze cheltuielile pentru apărare cu peste o treime până în 2030 și să „transforme” armata franceză dotată cu arme nucleare, pentru a face față mai bine amenințărilor în evoluție și pentru a lua în considerare impactul războiului Rusiei în Ucraina.

Macron a anunțat o propunere de alocare a 413 miliarde de euro pentru cheltuielile militare pentru perioada 2024-2030, pentru a asigura „libertatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră, locul nostru în lume”. Această sumă se compară cu cheltuielile de aproximativ 295 de miliarde de euro dintr-un plan militar similar pentru 2019-2025.

Banii ar urma să fie folosiți în special pentru modernizarea arsenalului nuclear al Franței, creșterea cheltuielilor pentru serviciile de informații cu 60%, dublarea numărului de rezerviști militari, consolidarea apărării cibernetice și dezvoltarea mai multor arme controlate de la distanță.

„Disuasiunea nucleară este un element care face ca Franța să fie diferită de alte țări din Europa. Vedem din nou, analizând războiul din Ucraina, importanța sa vitală”, a declarat el într-un discurs adresat personalului militar de la o bază aeriană din Mont-de-Marsan, în sud-vestul Franței. Franța este singurul membru al Uniunii Europene cu 27 de națiuni care dispune de arme nucleare, iar blocul este încă dependent în mare măsură de SUA și NATO pentru apărare.

Extinderea capacității de supraveghere a submarinelor franceze

Macron dorește, de asemenea, să extindă capacitatea de supraveghere a submarinelor franceze până la adâncimi de 6.000 de metri, atât din motive militare, cât și pentru a proteja infrastructura critică, cum ar fi cablurile submarine care transportă energie și informații prin oceane, care au fost amenințate.

Discursul de vineri are loc în timp ce oficiali din domeniul apărării din SUA și aliați se întâlnesc la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

Macron nu s-a referit la rugămințile Ucrainei de a furniza tancuri franceze Leclerc – chiar și după un videoclip ironic publicat joi de Ministerul ucrainean al Apărării, care a lăudat tancurile ca fiind „compacte, sportive, ușor de parcat” și l-a citat pe filosoful francez Jean-Paul Sartre.

Franța a furnizat deja Ucrainei 18 tunuri Caesar, șase tunuri TRF1, două sisteme de apărare antiaeriană Crotale, unități de lansatoare de rachete, arme antitanc și antiaeriene, vehicule blindate, muniții, echipamente de protecție, echipamente medicale și rații militare, potrivit biroului lui Macron. La începutul acestei luni, Franța a fost de acord să trimită vehicule blindate de supraveghere și luptă AMX-10 RC, care în franceză sunt numite „tancuri ușoare”.

Antrenarea a cel puțin 2.000 de soldați

De asemenea, Franța își propune să antreneze cel puțin 2.000 de soldați ucraineni în cadrul eforturilor de pregătire la nivelul UE. „Ceea ce trăim pe teritoriul european în ultimul an în Ucraina ne dă lecții”, a declarat Macron.

„Amenințările sunt multiple și se amestecă între ele”, a spus el. „Nu mai există dividendele păcii, din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei… Ordinea internațională a cedat în fața unei stări de joc între națiuni cum nu am mai văzut de zeci de ani.”

Macron a remarcat amenințările reprezentate de războiul hibrid, atacurile cibernetice și amenințările continue ale terorismului și a cerut creșterea capacității de producție a industriei de armament pentru a putea ajuta Ucraina și aproviziona armata franceză.

Printre lecțiile trase din războiul din Ucraina, biroul lui Macron a declarat că armata franceză trebuie să fie mai reactivă și mai pregătită pentru desfășurări rapide și să dispună de echipamente performante, de sprijin logistic și de muniție.

Macron vrea ca strategia militară a Franței să consolideze rolul țării ca putere globală independentă. El a cerut consolidarea parteneriatelor militare cu vecinii europeni, precum și cu țări precum Egipt, India, Emiratele Arabe Unite, Indonezia și din Africa.

Noul plan bugetar va avea nevoie de aprobarea Parlamentului. Alianța centristă a lui Macron nu are majoritatea în niciuna dintre camerele parlamentului, dar ofițerii militari deplâng de mult timp reducerea cheltuielilor pentru forțele armate, iar partidele conservatoare și de extremă-dreapta tind să sprijine investițiile în apărare.

Bugetul militar al Franței a ajuns la 1,9% din produsul intern brut în 2021, cu obiectivul de a ajunge la 2% până în 2025, conform așteptărilor NATO, scrie Le Monde.