Președintele Franței susține ferm că Rusia a început un nou tip de război mondial hibrid
„Rusia a lansat o ofensivă contra Ucrainei, este un război teritorial pe care-l credeam dispărut pe pământ european, este un război de început de secol al XX-lea, dacă nu chiar de secol al XIX-lea. O spun pe un continent (Africa) care a suferit imperialismele colonial.
Rusia este una dintre ultimele puteri imperiale colonial prin decizia ei de a invada o ţară vecină pentru a-şi apăra acolo interesele”, a declarat miercuri Emmanuel Macron, în cadrul unei conferințe de presă din Benin, alături de el fiind Patrice Talon (politician beninez care ocupă funcția de președinte al Beninului din anul 2016).
„Rusia a început un nou tip de război mondial hibrid. Ea a decis că informaţia, energia şi alimentaţia sunt instrumente militare puse în serviciul unui război imperialist continental împotriva Ucrainei”, a adăugat preşedintele francez, menționând că doreşte „să califice în termenii cei mai autentici ceea ce se întâmplă astăzi.”
În opinia sa, Rusia este „una dintre ţările care, cu multă forţă, foloseşte instrumentele de propaganda”, în special prin canalele de televiziune Sputnik şi Russia Today, ambele interzise în Uniunea Europeană, după data de 24 februarie 2022.
Trebuie precizat că Emmanuel Macron se află într-un turneu pe continentul african în același timp cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe din Rusia.
„Majoritatea ţărilor lumii nu doresc să trăiască la fel ca şi când vremurile coloniale s-ar fi întors”, a spus miercuri Serghei Lavrov, într-un discurs susţinut la Ambasada Rusiei în Etiopia, potrivit agenției de presă Reuters.
Rusia acuză Occidentul de mentalitate colonială în Africa
Acesta a declarat totodată că Guvernul de la Moscova susține eforturile Etiopiei de a-și stabiliza situația politică internă, remarci care au încercat să creeze un contrast cu ceea ce el a prezentat ca fiind un amestec din partea Occidentului.
În prezent, Serghei Lavrov se află la Addis Abeba, încheind un turneu în patru state africane, menit să obțină sprijin pentru Rusia într-un moment de confruntare cu puterile occidentale în contextul războiului din Ucraina.
Prezentarea Rusiei ca un prieten respectuos al Africii, spre deosebire de puterile occidentale autoritare cu o mentalitate colonială, a fost un leitmotiv al comentariilor lui Serghei Lavrov în timpul opririlor anterioare în Republica Congo și Uganda.
El a dezvoltat această tema în timpul unui discurs de o jumătate de oră adresat diplomaților de la Ambasada Rusiei din Addis Abeba, în care a prezentat pozițiile Guvernului de la Moscova cu privire la Ucraina și la relațiile internaționale.
„Sunt sigur că majoritatea covârșitoare a țărilor lumii nu doresc să trăiască ca și cum vremurile coloniale (s-au) întors”, a spus el.
Ambasada Rusiei a refuzat să spună ce ambasadori au fost invitați la evenimentul respectiv.