Emmanuel Macron anunţă remanierea Guvernului de la Paris. Elisabeth Borne rămâne premier

Sursă: Dreamstime

Anunțul momentului în Franța! Președintele Emmanuel Macron, a anunțat, luni, remanierea Guvernul. Totul se întâmplă după ce, luna trecută, susținătorii săi nu au reușit să obțină o majoritate parlamentară.

Remanierea de luni a adus câteva fețe noi în Guvernul francez. Este vorba despre șeful Crucii Roșii franceze, Jean-Christophe Combe și medicul de urgență Francois Braun ca ministru al Sănătății.

Economistul-șef al OCDE, Laurence Boone, a fost numită ministru al Europei, înlocuindu-l pe Clement Beaune. Beaune a fost mutat la Ministerul Transporturilor.

Christophe Bechu, primarul orașului Angers din Loara, a fost numit ministru al Mediului.

Un prim test pentru noul Guvern va avea loc pe 6 iulie, când prim-ministrul Elisabeth Borne își va prezenta politicile în fața parlamentului.

Emmanuel Macron a pierdut alegerile parlamentare

Emmanuel Macron a învins-o a doua oară pe lidera extremei drepte Marine Le Pen în turul doi al alegerilor prezidențiale din aprilie, obținând un nou mandat de cinci ani.

Dar o campanie lipsită de strălucire pentru votul parlamentar de luna trecută a făcut ca susținătorii săi să câștige doar 250 de locuri, cu 39 mai puțin decât majoritatea absolută necesară pentru a impune noi legi.

„Într-un simplu comunicat de presă, Emmanuel Macron anunță noul Guvern. Cei care au eșuat sunt cu toții renumiți”, a scris pe Twitter Le Pen, afirmând că președintele a „ignorat” cererile francezilor pentru o „politică diferită”.

Emmanuel Macron, tot mai absent de pe scena politică internă

Macron a fost în mare parte absent de pe scena politică internă între alegerile prezidențiale și votul pentru Adunarea Națională, implicându-se în schimb pe scena internațională cu invazia Rusiei în Ucraina.

Adversarii săi de extremă dreapta și de stânga dură s-au bucurat de libertate pentru a ataca puținele politici concrete oferite de majoritate, cum ar fi un plan nepopular de a împinge vârsta legală de pensionare la 65 de ani.

După un prim mandat zguduit de crize, de protestele antiguvernamentale ale „vestelor galbene” și de pandemia Covid-19, Macron a putut evidenția puține succese în programul de reforme pentru care a fost ales în 2017.

Președintele Franței va trebui acum să găsească aliați într-un parlament cu blocuri mari de extremă dreapta și alianța de stânga NUPES – ambele în general ostile conducerii sale.

Forțele de opoziție au exclus orice coaliție formală, lăsând guvernul să culeagă sprijin acolo unde poate, pe măsură ce proiectele de lege vor fi supuse la vot, relatează France 24.