Şeful statului francez a reamintit „necesitatea, pentru toate puterile implicate, de a evita orice escaladare a tensiunilor, precum şi orice amestec extern, şi de a susţine instalarea unui guvern însărcinat cu gestionarea urgenţei”, a precizat preşedinţia într-un comunicat.
Emmanuel Macron a subliniat, de asemenea, „urgenţa de a acţiona în cadrul instituit de ONU cu prilejul Conferinţei internaţionale de susţinere pentru Beirut şi poporul libanez”.
Iranul întreţine relaţii strânse cu gruparea şiită Hezbollah din Liban.
La ce au convenit cei doi președinți
Cu prilejul acestei convorbiri, cei doi preşedinţi au convenit de altfel „să-şi întărească cooperarea” în următoarele săptămâni, în contextul epidemiei de coronavirus.
În ceea ce priveşte acordul nuclear (JCPOA), semnat în iulie 2015 şi din care SUA s-au retras trei ani mai târziu, Macron „a reamintit dorinţa sa de a-i menţine cadrul şi de a acţiona în favoarea detensionării situaţiei din regiune”, cerând Iranului „să facă gesturile necesare pentru a evita orice creştere a tensiunilor”.
Convorbire cu Vladimir Putin
Emmanuel Macron a evocat dosarul libanez şi într-o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, subliniind „importanţa faptului ca membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU să lucreze împreună pentru calmarea situaţiei în interesul stabilităţii Libanului şi a întregii regiuni şi de a susţine instalarea unui guvern de misiune”.
În plus, preşedintele francez a „solicitat participarea Rusiei la mecanismul instituit în cadrul Conferinţei internaţionale de susţinere a (capitalei) Beirut şi a poporului libanez”, care s-a desfăşurat prin videoconferinţă sub egida ONU şi a Franţei. Moscova nu a participat la această reuniune internaţională în cursul căreia a fost promis un ajutor de urgenţă de 252,7 milioane de euro.
Sursa foto: Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan