Franța trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi, în prima zi a summitului NATO la Vilnius (Lituania), că Franţa va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune de tipul „Scalp”, în timp ce Berlinul s-a angajat să-i furnizeze arme suplimentare în valoare de aproape 700 milioane de euro, relatează France Presse.
„Am decis să livrăm Ucrainei noi rachete care să permită lovituri în profunzime”, a declarat Macron la sosirea la locul de desfăşurare a summitului. „Cred că ceea ce este important pentru noi astăzi este să transmitem un mesaj de susţinere Ucrainei, de unitate a NATO”, a afirmat preşedintele francez.
De asemenea, Germania a anunţat că va livra două lansatoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, 40 de vehicule blindate de tipul Marder şi 25 de tancuri Leopard 1A5, precum şi 20.000 de cartuşe de artilerie, 5.000 de cartuşe de muniţie fumigenă, un pachet de recunoaştere şi de apărare antidronă şi un sistem de dronă de tip Luna.
În plus, Berlinul urmează să trimită Kievului și cinci vehicule blindate de recuperare.
„Sunt foarte mulţumit că astăzi, aici, la Vilnius, am reuşit să încheiem un alt pachet pentru a sprijini Ucraina în lupta sa de apărare împotriva agresiunii ruse. Acesta răspunde priorităţilor Ucrainei: apărare antiaeriană, tancuri, artilerie”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de EFE.
Prin „pachetul de măsuri de la summitul de la Vilnius”, „aducem o contribuţie importantă la consolidarea capacităţii de rezistenţă a Ucrainei”, a spus el.
Germania a refuzat să trimită rachete de croazieră
Oficiali germani au refuzat însă în mod clar să trimită Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune de tip Taurus, cerute de Kiev.
Germania este al doilea cel mai mare contributor în materie de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, iar la 13 mai, în ajunul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat livrări de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro. Ultimul pachet de ajutor militar valorează aproximativ 700 de milioane de euro.
Berlinul a fost mult timp criticat de Kiev şi de unii dintre partenerii săi europeni, în special din estul Europei, pentru „timiditatea” sprijinului său militar pentru Ucraina.
Dar, de mai multe luni, Berlinul şi-a intensificat eforturile în materie: de acum furnizează muniţie, tancuri Leopard şi sisteme de apărare antiaeriană.