Emmanuel Macron încearcă să găsească o majoritate după ce a pierdut controlul Parlamentului

Așadar, președintele din Franța a declarat că trebuie găsite acorduri dincolo de liniile de partid și că va încerca, în următoarele săptămâni, să stabilească o majoritate de lucru.

Trebuie menționat că discursul lui Emmanuel Macron a venit după ce ce tabăra sa centristă a pierdut majoritatea absolută în alegerile de duminică, conform informațiilor transmise de reuters.com

Amintim că Macron s-a bucurat de un control total asupra parlamentului în timpul primului său mandat din 2017.

Totuși, alegătorii care l-au reales președinte în aprilie nu i-au oferit duminică un parlament cu majoritate, furioși din cauza inflației în creștere, scrie sursa menționată.

„Nu pot ignora fracturile, diviziunile profunde care traversează țara noastră și care se reflectă în componența noii Adunări. Va trebui să clarificăm în cursul următoarelor zile cât de multă responsabilitate și cooperare sunt dispuse să accepte diferitele formațiuni din Adunarea Națională”, a declarat Emmanuel Macron.

De asemenea, acesta a adăugat că, deși va petrece următoarele două zile la un summit al Uniunii Europene, depinde de liderii partidelor politice să spună „cât de departe sunt pregătiți să meargă”.

Occidentul reacționează după alegerile legislative din Franța

Amintim că presa din Occident a reacționat după alegerile legislative din Franța.

„A doua zi după al doilea tur al legislativelor, presa străină se alarmează de instabilitatea politică ce ar putea duce la o contraperformanţă a taberei macroniste”, notează cotidianul francez Liberation.

„Coşmar la Elysée”: formula tronează pe prima pagină a ziarului belgian „Le Soir” luni, a doua zi după alegerile legislative franceze, care l-au arătat pe Emmanuel Macron pierzând cu mult majoritatea absolută în Adunarea Naţională.

„Mai rău decât în cele mai negre coşmaruri pentru Palatul Elysée”, scrie cotidianul, care subliniază progresul istoric al Rassemblement National şi înfrângerea capetelor de afiş ale taberei prezidenţiale, precum ministrul tranziţiei ecologice, Amélie de Montchalin, şi pune înfrângerea coaliţiei Ensemble pe seama „campaniei dezastruoase”.

„Franţa a votat şi l-a pedepsit pe Macron”, scrie „Der Spiegel”, în Germania.

În ton cu „Le Soir” care prezice „o Franță neguvernabilă”, multe publicații străine sunt îngrijorate de instabilitatea politică pe care ar putea-o provoca în Hexagon rezultatele alegerilor legislative.

„Riscul de neguvernabilitate va creşte odată cu noua fragmentare a Adunării”, apreciază ziarul spaniol „El País”, care se teme de potenţialul „imobilism” al Palatului Elysée.

„Agresiunea Rusiei contra Ucrainei cere exact contrariul: un angajament coerent şi fiabil, capabil să gestioneze incertitudinea economică şi măsurile pe care UE va trebui să le ia pentru a găsi o soluţie paşnică”, regretă ziarul.

Cotidianul italian „La Repubblica” estimează că „alerta roşie” a sunat ieri la Bruxelles, în măsura în care „instabilitatea” în Franţa ar fi sinonimă cu „precaritate şi slăbiciune” pentru Uniunea Europeană.