Emmanuel Macron a efectuat miercuri o vizită la Chișinău, capitala Republicii Moldova, unde a purtat o discuție cu președintele Maia Sandu alături de care s-a și plimbat.
După vizita efectuată în cursul zilei de miercuri, într-o postare pe contul personal de Facebook, președintele Franței le-a transmis un mesaj celor din Republica Moldova, în limba română.
Oficialul francez le-a mulțumit locuitorilor Chișinăului, dar și întreg poporului Republicii Moldova pentru primirea călduroasă, adăugând că atât Franța cât și Republica Moldova au foarte multe lucruri în comun și vor face multe lucruri împreună.
„Poporului Republicii Moldova, locuitorilor Chișinăului: vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Vom acționa pentru a consolida și mai mult relația dintre Franța și Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Avem multe lucruri în comun și multe de făcut împreună! Pe curând”, se arată în mesajul lui Emmanuel Macron pe Facebook.
Republica Moldova va primi un ”răspuns clar” în zece zile
Menționăm faptul că în timpul vizite de astăzi, președintele Franței a promis Republicii Moldova că va primi un răspuns ”clar” în ceea ce privește solicitarea de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în aproximativ zece zile.
Macron susține că Franța va avea un rol important în acest sens, iar răspunsul pe care Republica Moldova îl va primi va fi însoțit și de o serie de condiții astfel încât toate regulile de acordare a statutului de candidat să fie respectate.
„Această candidatură va fi dezbătută în aproximativ 10 zile. Franţa îşi va juca în mod deplin rolul de preşedinte pentru a permite să se ajungă la un consens în acest sens. Vrem să transmitem un mesaj pozitiv şi clar faţă de cererea pe care aţi depus-o…
Doresc să avem un răspuns clar pe tema aderării. Acest răspuns va fi însoţit de condiţii pentru a putea avansa, pentru că dacă am aplica toate regulile de acordare a statutului de candidat, pur şi simplu nu am acorda nimănui acest statut”, a afirmat preşedintele Macron.
În ceea ce privește „problema transnistreană”, președintele Franței a subliniat faptul că aceasta nu va reprezenta un obstacol în privinţa integrării Republicii Moldova în UE. El a menționat totodată că Franța își dorește ca Republica Moldova să rămână o țară suverană, cu teritoriu integru.
Emmanuel Macron, despre integritatea Republicii Moldova
„Salut spiritul de pace şi de moderaţie al preşedintelui Maia Sandu la acest subiect. Dorim ca R. Moldova sa rămână suverană, cu teritoriul integru… Nu putem spune că problema transnistreană reprezintă un blocaj sau un obstacol, dar, în decursul procesului, va trebui să găsim soluţii la această situaţie”, a adăugat Macron.
Oficialul francez a mai adăugat că țara pe care o conduce este dintre primele țări care susține Republica Moldova, adăugând că vizita sa din cursul zilei de miercuri are ca obiectiv demonstrarea hotărârii ”de a consolida relaţia Franţei şi a UE cu R. Moldova”.
„Franţa este una dintre primele ţări care susţine R. Moldova şi îmi iau acest angajament ca acest sprijin să continue. Puteţi să contaţi pe susţinerea Franţei şi a UE. Vizita mea are ca obiectiv să arate hotărârea noastră de a consolida relaţia Franţei şi a UE cu R. Moldova. Dorinţa R. Moldova de a se alătura familiei europene este perfect legitimă”, a conchis preşedintele francez.