Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis marți că va intensifica acțiunile guvernului împotriva islamului radical. Declarațiile vin în contextul în care vineri a avut loc un atentat împotriva profesorului de istorie și geografie, Samuel Paty.
„Nu este vorba despre a face noi declaraţii (…); sunt acţiuni care sunt aşteptate de concetăţenii noştri. Aceste acţiuni se vor intensifica”, a spus şeful statului într-o scurtă alocuţiune la prefectura din Bobigny, la nord de Paris.
De luni, o vastă operaţiune a poliţiei a fost lansată împotriva mişcării islamiste.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că colectivul pro-palestinian Sheikh Yassin, „direct implicat” în atentat, va fi dizolvat miercuri în Consiliul de miniştri. Fondatorul său Abdelhakim Sefrioui se află în arest preventiv în cadrul anchetei.
El l-a însoţit la începutul lui octombrie pe tatăl unei eleve pentru a cere concedierea lui Paty pentru că a arătat caricaturile cu profetul Mahomed în cadrul unui curs privind libertatea de expresie.
Acest părinte care a difuzat două înregistrări video care făceau apel la mobilizare împotriva profesorului înainte de atentat a fost şi el în legătură cu atacatorul, potrivit unei surse apropiate dosarului. Conţinutul discuţiilor lor nu a fost însă dezvăluit.
Samuel Paty a fost omorât
La câteva zile după difuzarea înregistrărilor video, Samuel Paty a fost decapitat în plină stradă de către un rus cecen de 18 ani, care a fost apoi împuşcat mortal de poliţie. Şaisprezece persoane sunt în continuare în arest preventiv în cadrul anchetei antiteroriste.
„Decizii de acest tip împotriva unor asociaţiilor, grupuri de indivizi, vor urma în zilele şi săptămânile următoare”, a adăugat Emmanuel Macron.
Miercuri, moscheea din Pantin, o suburbie din nordul Parisului, va fi închisă. Acesteia i se reproşează că responsabilii săi au partajat pe pagina lor de Facebook, pe 9 octombrie, video-ul realizat de părintele care făcea apel la pedepsirea lui Paty.
Închiderea acestui loc de cult frecventat de 1.300 de credincioşi va fi valabilă pentru o durată de şase luni, potrivit unui ordin.
Autoritățile iau atitudine
După asasinatul de vineri, autorităţile franceze au promis un „război împotriva duşmanilor Republicii”. Cincizeci şi una de asociaţii apropiate de „islamismul radical” sunt în vizorul autorităţilor şi unele ar putea fi dizolvate.
Mai multe dintre ele se împotrivesc deciziei, precum ONG-ul BarakaCity, care şi-a anunţat intenţia de a o contesta în justiţie, sau Colectivul împotriva islamofobiei în Franţa, care neagă orice înclinaţii extremiste, notează agerpres.ro.
Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan