Macron propune trimiterea de trupe europene în Ucraina după încheierea păcii

Președintele francez Emmanuel Macron a explicat, într-o conversație cu utilizatorii rețelelor sociale, joi, că nu intenționează să trimită militari în Ucraina „mâine”, ci doar după ce se încheie o pace, cu scopul de a o „garanta” împotriva Rusiei.

„Nu am decis să trimit mâine trupe în Ucraina. Ceea ce avem în vedere este mai degrabă să trimitem forțe pentru a garanta pacea după ce va fi negociată”, a declarat președintele francez pe platforma X.

Desfășurarea de forțe europene în Ucraina este o temă de discuție între liderii europeni

Întrebat despre o eventuală angajare în Ucraina, într-un live, Macron a propus desfășurarea unor forțe europene după încheierea războiului, cu scopul de a preveni un nou atac rus.

„Este o discuție pe care o avem între europeni”, a precizat el.

„Vrem să evităm ca Rusia să reînceapă (războiul – n.r.), așa cum a făcut mereu în ultimii ani. Nu voi decide să trimit trupe din prezent, ci mai degrabă trupe care să garanteze pacea (după conflict)”, a subliniat liderul de la Élysée.

Președintele francez a reunit miercuri lideri ai diverselor partide la Palatul Élysée, pentru a discuta despre mizele securității în Europa și „amenințarea existențială” rusă.

În cadrul acestei reuniuni, el a dat asigurări că „Franța nu se pregătește să trimită trupe terestre, de luptă în conflict, pe front”.

Totuși, el a evocat posibilitatea de „a avea, în baza unui mandat ONU, o operațiune de menținere a păcii, de-a lungul liniei de front”.

Macron apără România după atacurile lui JD Vance

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut, joi seară, referiri la România, explicând că ceea ce îl șochează nu este anularea scrutinului prezidențial de către CCR, ci faptul că „Rusia a influențat masiv onestitatea alegerilor” din țara noastră.

Macron a criticat Rusia „prădătoare”, care a invadat Ucraina, dar a amintit și de influențarea alegerilor din România, într-un discurs transmis live pe platforma de socializare X, cu câteva zile înainte de a zbura spre SUA pentru prima sa discuție oficială cu Donald Trump, la Casa Albă.

Libertatea de exprimare, propaganda și influența Rusiei în alegerile din România

Președintele francez a afirmat că decizia anulării scrutinului prezidențial nu l-a șocat, deși i se pare una „foarte gravă”.

„E o decizie inedită, foarte gravă, care a bulversat România, o decizie luată de Curtea lor Supremă, luată de judecători. Este extrem de grav și inedit, este dur că instanța supremă a identificat faptul că Rusia, prin intermediari, conturi fake, relații, a manipulat aceste alegeri. Cu utilizarea masivă a anumitor rețele sociale, a influențat, chiar a plătit voturi, a modificat sinceritatea scrutinului”, a declarat Macron, potrivit Adevărul.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (SURSA FOTO: Dreamstime)

Referirile sale la decizia Curții Constituționale a României de a anula alegerile prezidențiale vin în contextul în care vicepreședintele american JD Vance a criticat din nou țara noastră.

„Deci, scrutinul a fost nesincer, a fost anulat primul tur, ceea ce e inedit și asta arată ce v-am spus mai devreme. Noi credeam că sistemul nostru democratic este foarte solid, dar pentru că astăzi ne informăm de pe rețelele sociale, putem fi manipulați prin propagandă, la o scară foarte mare. Într-un fel, cei care au dezvoltat această putere sunt mai bine înarmați decât noi. De asta trebuie să aducem răspunsuri”, a adăugat președintele francez.

Macron a atras atenția asupra unui „discurs fals care s-a integrat acolo, acela al apărării libertății de exprimare” și a făcut referire la vicepreședintele SUA, JD Vance.

„Trebuie să fim atenți (…). L-am auzit pe vicepreședintele Vance, cu care am avut un schimb de opinii la Paris, (schimb de opinii) care a fost foarte interesant, într-adevăr, cordial. A spus că a fost șocat de această decizie, dar pe mine nu m-a șocat decizia, nu comentez decizia unei curți supreme”, a mai spus Emmanuel Macron.

Liderul francez a explicat ce i s-a părut cu adevărat bulversant

Ceea ce „mă șochează este că Rusia a influențat masiv onestitatea alegerilor în România”, a punctat Macron.

El a mai adăugat că „trebuie să fim atenți dacă libertatea de exprimare înseamnă să putem spune tot, indiferent ce, că putem influența pe rețelele sociale, că putem ține discursuri antisemite și rasiste, că putem manipula informația în masă”.

„Asta nu este libertate de exprimare”, a conchis președintele francez, precizând și că „trebuie să știm să facem față propagandei plătite care ne manipulează alegerile și să fim transparenți în ce privește algoritmul, asta e cheia”.

JD Vance a criticat anularea alegerilor din România

Vicepreședintele american JD Vance a condamnat pentru a doua oară anularea alegerilor prezidențiale din România, acuzând liderii europeni că folosesc legislația împotriva dezinformării pentru a reduce la tăcere vocile și alegătorii populiști.

„Ceea ce încerc să le spun prietenilor noștri europeni, și cred că ei sunt prietenii noștri, este că această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă închizi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem granița. Și nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți plac rezultatele – asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă ți-e atât de frică de propriul tău popor încât îl reduci la tăcere”, a afirmat Vance.