Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va călători în China alături de preşedintele francez Emmanuel Macron în prima săptămână a lunii aprilie.
Anunţul a venit vineri, 24 martie, de la un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, Eric Mamer, potrivit agenției de presă Reuters.
Uniunea Europeană își propune să atragă China „de partea noastră” pentru a face presiuni asupra Rusiei
Informația a fost confirmată de şeful statului francez, Emmanuel Macron.
„I-am propus preşedintei Von der Leyen să mă însoţească pentru o parte” a vizitei pentru a prezenta o „voce (europeană) unită” la Beijing, a declarat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă desfăşurată la finalul Consiliului European de primăvară de la Bruxelles.
Trebuie „încercat la maximum să angajăm China de partea noastră pentru a face presiuni asupra Rusiei, pentru a nu utiliza, evident, armele chimice şi nucleare şi a opri conflictul, a reveni la masa negocierilor şi a permite respectarea dreptului internaţional, adică integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, a precizat liderul de la Paris.
Rusia a susţinut constant că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare”
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să rostească, joi, 30 martie, la Bruxelles, un discurs cu privire la relaţiile dintre UE-China.
În timpul discuţiilor desfăşurate în toamna anului trecut în acest sens, liderii europeni şi-au exprimat dorinţa de a găsi o cale proprie în relaţia cu China, fără a se alinia la SUA şi a se lăsa antrenaţi într-o logică a „confruntării sistematice”.
Pe data de 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva țarii vecine, Ucraina. Rusia a susţinut constant că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.
De asemenea, Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse de ocupație trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Federația Rusă a anexat-o în anul 2014.