În discursul său de la Paris, Emmanuel Macron a evidențiat importanța de a reconsidera relația cu Rusia post-conflict. Această abordare vine în contextul unei dezbateri mai largi despre viitorul Europei și al relațiilor internaționale.

Regândirea relației cu Rusia, după războiul din Ucraina

Președintele Macron a declarat că trebuie să „regândim relația noastră cu Rusia” după războiul din Ucraina. Această afirmație a fost făcută în cadrul „Întâlnirii pentru pace”, organizată de comunitatea religioasă Sant’Egidio. Macron a subliniat că este esențial să găsim „o nouă formă de organizare a Europei”.

„Va trebui să ne gândim la o nouă formă de organizare a Europei şi să regândim relaţia noastră cu Rusia după” războiul din Ucraina, a menționat Macron.

Criticile față de Macron nu sunt noi. În mai 2022, el a spus că Rusia nu trebuie „umilită” după invazia Ucrainei. De asemenea, el a fost criticat pentru refuzul de a exclude trimiterea de trupe în Ucraina. Aceste declarații reflectă o viziune complexă asupra relațiilor internaționale, exprimate de Franța.

O nouă ordine internațională

Macron a făcut apel la „edificarea unei noi ordini internaționale”. El a afirmat că „ordinea noastră de astăzi este incompletă și nedreaptă”. Potrivit lui, multe dintre țările populate nu au fost incluse în distribuirea locurilor în organismele internaționale.

„Trebuie să fim suficient de imaginativi pentru a ne gândi la pacea de mâine, la o pace în Europa sub o nouă formă”, a declarat el în cadrul acestor întâlniri care au reunit clerici, politicieni şi experţi. Va fi necesar să se ţină seama de „reconcilierea cu Balcanii şi de realitatea unei Europe în forma sa geografică, care nu este nici Uniunea Europeană, şi hotărât nici NATO”, a declarat el.

El a propus un sistem în care „niciunul dintre state să nu poată bloca pe ceilalți”. Acest nou cadru ar trebui să asigure reprezentarea demnă a tuturor țărilor în organizații precum ONU, Banca Mondială sau FMI.

„Va exista un loc, un pământ, un stat, o conviețuire, recunoașterea existenței tuturor, recunoașterea dreptului de a trăi în pace al fiecăruia”, a spus el, subliniind că „pentru ceea ce este în joc astăzi în Orientul Mijlociu, aceasta este cheia”.

Macron a anunțat că va participa săptămâna aceasta la Adunarea Generală a ONU. „Pacea este posibilă numai în conviețuire”, a subliniat el. Această afirmație reiterează angajamentul său față de recunoașterea dreptului de a trăi în pace pentru toate națiunile.

„Voi reveni săptămâna aceasta la ONU”, a afirmat Emmanuel Macron, care va participa marți și miercuri la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.