Emmanuel Macron spune că Franța ca continua livrările de armament pentru Ucraina la începutul lui 2023
Așadar, liderul francez a spus într-un interviu acordat posturilor de televiziune TF1 şi LCI de la bordul portavionului Charles de Gaulle, aflat în prezent în largul coastelor Egiptului, că vor putea fi livrate noi arme și muniție în primul trimestru din 2023.
„În ultimele zile, Franţa a livrat arme suplimentare, lansatoare de rachete Crotale. Lucrăm împreună cu ministrul Forţelor Armate astfel încât în primul trimestru din 2023 să putem livra noi arme şi muniţie, pentru ca ucrainenii să se poată apăra de bombardamente”, a declarat Emmanuel Macron.
De asemenea, acesta a spus și că Franţa ar putea furniza Ucrainei noi sisteme de rachete Caesar, care au raza de acţiune de 40 de kilometri.
În altă ocazie, liderul de la Paris s-a arătat extrem de dezamăgit de acțiunile Rusiei. Acesta chiar a spus că îl va suna pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a vorbi cu el despre bombardamentele și atacurile cu drone asupra Ucrainei, pe care le-a catalogat drept „crime de război”.
„Cel mai urgent subiect, azi, este să continuăm să îndemnăm la o încetare a bombardamentelor şi atacurilor cu dronă”, a declarat anterior Emmanuel Macron.
Franța a încheiat un contract cu companiile Dassault Aviation, Airbus, Indra și Eumet
Anterior, Ministerul Forțelor Armate franceze a anunțat că Franța a încheiat un contract cu companiile Dassault Aviation, Airbus, Indra și Eumet pentru următoarea etapă de dezvoltare a programului avionului european de luptă FCAS.
Future Combat Air System (FCAS) a fost anunțat pentru prima dată în anul 2017 de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Angela Merkel și are ca scop înlocuirea avioanelor Eurofighter și Rafale cu o combinație de avioane cu și fără pilot, începând cu anul 2040.
Potrivit declarațiilor făcute de Franța, prima tranșă a contractului valorează mai mult de 3 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari).
Compania Eumet este un joint venture între Safran și MTU Aero Engines.
Într-un comunicat separat, compania spaniolă Indra a transmis că urmează să primească peste 600 de milioane de euro (637,80 miliarde de dolari) ca parte de dezvoltare tehnologică a proiectului. Trebuie menționat că acest contract va crea peste 400 de noi locuri de muncă în cadrul companiei Indra și peste 1.000 în toată Spania.