Președintele francez Emmanuel Macron va participa la Summitul G20, din Bali, acolo unde va căuta inițierea unei logici a dezescaladării războiului din Ucraina.

Surse de la Palatul Elysee au declarat, duminică, 13 noiembrie, că este de dorit ca soluția respectivă să împace abordarea ţărilor dezvoltate cu cea a ţărilor din emisfera sudică, subliniind că cele din urmă doresc încetarea conflictului militar, arată agenția spaniolă de presă EFE.

Presa internațională anunță că președintele Franței începe la finalul acestei săptămâni un turneu sud-estul Asiei, asta după ce a participat la Forumul pentru Pace care a avut loc la Paris în zilele de vineri (11 noiembrie) și sâmbătă (12 noiembrie).

Sursele de la Palatul Elysee au mai spus că președintele francez dorește să mențină spațiul de cooperare cu China, Brazilia, India, Argentina, Mexic și Africa de Sud. Toate aceste țări vor fi prezente la Summit-ul G20.

Franța speră ca, la acest summit, să fie discutate și consecințele războiului ruso-ucrainean, acestea fiind mult mai mari pentru țările dezvoltate în domenii financiare, energetice și alimentare.

Președintele Emmanuel Macron va purta discuții cu omologul său de la Beijing, Xi Jinping și cu premierul Narendra Modi. De asemenea, el va avea întâlniri și cu preşedintele indonezian Joko Widodo. Nu este exclus ca acesta să se vadă și cu alți lideri.

Totuși, președintele Franței nu va avea nicio întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cel care conduce delegația rusă, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că nu va participa.

Participanții la Summit-ul G20

Joe Biden – Președintele american sosește la summit cu scopul de a reafirma poziția de lider a SUA și de a mobiliza occidentalii în sprijinul eforturilor Washingtonului de a izola Rusia ca răspuns la războiul din Ucraina.

Ca un preludiu, el se va întâlni luni cu președintele chinez Xi Jinping pentru prima dată de când a intrat la Casa Albă.

Cei doi bărbați au multe subiecte de discutat, ca urmare a unei creșteri a tensiunilor legate de comerț, drepturile omului în provincia chineză Xinjiang și statutul Taiwanului.

Xi Jinping – Summitul G20 reprezintă o revenire binevenită pe scena diplomatică pentru Xi Jinping, care începe un al treilea mandat la conducerea celei de-a doua economii a lumii.

Pe lângă întâlnirea cu omologul său american, el urmează să se întâlnească și cu președintele francez Emmanuel Macron, la mai puțin de două săptămâni după ce l-a primit pe cancelarul german la Beijing.

Serghei Lavrov – Ministrul rus de externe va conduce delegația de la Moscova, după ce Vladimir Putin a decis să nu participe la un summit care l-ar fi expus la o avalanșă de critici din partea omologilor săi.

Kremlinul a explicat absența lui Putin ca fiind o chestiune de programare. În iulie, Serghei Lavrov a plecat în mijlocul unei reuniuni a șefilor diplomațiilor din G20, după atacuri dure asupra invaziei din Ucraina.

Volodimir Zelenski –  Președintele ucrainean, a cărui țară nu este membră a G20, va participa la summit practic la invitația Indoneziei. Se așteaptă ca acesta să facă apel la marile puteri să își intensifice răspunsul la invazia Rusiei în țara sa.

Președintele francez Emmanuel Macron va participa la summit și urmează să se întâlnească, la rândul său, cu președintele chinez Xi Jinping. Cancelarul german Olaf Scholz, care conduce cea mai mare economie a UE, va fi prezent, în timp ce Italia va fi reprezentată de noul prim-ministru post-fascist Georgia Meloni, iar Spania de premierul Pedro Sanchez.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, vor consolida prezența europeană la summit.

Narendra Modi – Premierul celuilalt gigant asiatic, India, se va întâlni cu mai mulți lideri, printre care Biden, Macron și Sunak, primul lider britanic de origine indiană. Indonezia va preda președinția G20 Indiei.

Joko Widodo – Gazda summitului de pe Insula Zeilor se va întâlni cu majoritatea liderilor prezenți, în calitate de lider al țării care prezidează G20 din acest an.

Jakarta a sperat să reorienteze summitul către cooperarea internațională pentru a stimula redresarea economică după șocul pandemiei Covid. Dar ofensiva Rusiei în Ucraina din februarie a readus accentul pe problemele geopolitice și de securitate.

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, care s-a alăturat Downing Street în octombrie, va participa la prima sa reuniune G20 și va avea ocazia să se întâlnească cu mai mulți lideri, inclusiv cu Joe Biden.

Canada, Australia și Japonia vor fi reprezentate de prim-miniștrii lor, Justin Trudeau, Anthony Albanese și Fumio Kishida. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol se va afla și el în Bali, în ciuda tensiunilor cu Coreea de Nord.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salmane va reprezenta Arabia Saudită. Președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyane, „MBZ”, a cărui țară nu este membră a G20, va participa, de asemenea, în calitate de invitat.

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan va fi prezent, la fel ca și șeful de stat al singurei țări africane reprezentate la G20, Africa de Sud, Cyril Ramaphosa.

Brazilia va fi reprezentată de ministrul său de externe, Carlos Franca, deoarece președintele în exercițiu Jair Bolsonaro a decis să nu facă această călătorie după înfrângerea în alegeri.

Mexicul îl trimite pe șeful diplomației sale, Marcelo Ebrard, în timp ce președintele argentinian Alberto Fernandez va conduce delegația de la Buenos Aires, scrie Sud Ouest.