Emmanuel Macron trebuie să accepte compromisuri. Președintele Franței nu are majoritate parlamentară

Liderii opoziției franceze i-au transmis marți președintelui Emmanuel Macron că nu îi vor face viața ușoară, în timp ce acesta caută o modalitate de a evita paralizia politică după eșecul electoral din acest weekend în Parlament.

Unii opozanți au spus că Macron ar trebui să-și concedieze premierul, să-și revizuiască planurile de reformă și să renunțe la abordarea de sus în jos a puterii.

Deși s-a bucurat de un control total asupra parlamentului în ultimii cinci ani, Macron trebuie acum să găsească sprijin din partea oponenților, după ce alegătorii furioși din cauza inflației și a indiferenței percepute de el au obținut duminică un parlament fără majoritate.

Rezultatul alegerilor ar putea anunța o eră de instabilitate politică nemaiîntâlnită de zeci de ani în Franța.

Miniștrii de rang înalt au declarat că guvernul își va continua activitatea și va căuta sprijin în parlament ori de câte ori va avea nevoie de o majoritate.

Franța are nevoie de o coaliție

Edouard Philippe, fostul prim-ministru al lui Macron și o figură influentă, a îndemnat partidele să formeze o coaliție pentru a asigura o majoritate guvernamentală. Aceasta ar fi o premieră în politica franceză modernă.

„Pentru prima dată în Franța, trebuie să formăm o coaliție, o mare coaliție de oameni care, în mod spontan, nu doresc să lucreze împreună și care prezintă programe politice diferite”, a declarat Philippe la BFM TV.

El a spus că și-ar putea „imagina” să ajungă la un acord cu conservatorii de la Les Republicains, fosta familie politică a lui Philippe, de la care a dezertat după ce Macron a fost ales pentru prima dată în 2017, scrie Reuters.

Liderul Les Republicains, Christian Jacob, a declarat după întâlnirea cu Macron: „I-am spus președintelui că nu se pune problema de a încheia un acord de coaliție, ar fi o trădare a alegătorilor noștri”.

Totuși, au început să apară fisuri în tabăra sa. Catherine Vautrin, membră a partidului Les Republicans, care a fost citată ca fiind o alegere probabilă pentru a fi noul prim-ministru al lui Macron, și-a îndemnat partidul să își îndulcească poziția.

„Oare toți legislatorii republicani împărtășesc punctul de vedere al lui Christian Jacob? Nu sunt atât de sigură”, a spus ea. „A fi mereu în opoziție nu are rost”.

Emmanuel Macron trebuie să facă compromisuri

Marine Le Pen, al cărei Raliu Național de extremă dreapta are acum 89 de parlamentari, față de opt în legislatura precedentă, a declarat că Macron trebuie să asculte ce are de spus partidul său și că „nu poate continua politica pe care a dus-o până acum”.

Olivier Faure, liderul Parti Socialiste, care s-a alăturat blocului de stânga Nupes înainte de alegeri, a declarat că partidul său ar putea susține unele propuneri politice – dar numai dacă Macron le va lua în considerare ideile.

„Am avut o așa-numită perioadă jupiteriană în care președintele a decis singur și în care nu a dat socoteală nimănui”, a declarat Faure reporterilor. „De acum încolo… este obligat să accepte un rol mai mare pentru parlament… și este mai degrabă sănătos ca el să fie responsabil, să negocieze, să caute puncte de acord”.

Președintele proeuropean, care vrea să aprofundeze integrarea în UE, să-i facă pe francezi să muncească mai mult timp și să construiască noi centrale nucleare, dorește ca discuțiile din această săptămână cu opoziția „să identifice posibile soluții constructive”, a precizat palatul Elysee.

Dacă Macron nu reușește să obțină sprijin pentru adoptarea legilor, Franța s-ar putea confrunta cu o lungă perioadă de blocaj politic care l-ar putea obliga ulterior să convoace alegeri anticipate.