„Premisa obligatorie” pentru numirea candidatului francez este „de a organiza o majoritate politică de acţiune pentru următorii cinci ani”, a explicat preşedinţia franceză cu două zile înainte de summitul de la Bruxelles.
Şi asta pentru că „vom avea o dificultate de a acţiona” la nivel european „dacă nu vom ţine cont de tensiunile” din Parlamentul European, care a respins comisarii propuşi de Franţa, Ungaria şi România, şi de votul strâns din iulie în favoarea noii preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În opinia Palatului Elysee, ar fi „distructiv să ne închidem într-o astfel de ambianţă” de „tensiuni între familiile politice” şi de „dorinţă de revanşă”. „Avem un interes comun, foarte important, ca lucrurile să se stabilizeze în zilele care vin”, a adăugat preşedinţia franceză.
Emmanuel Macron va avea prin urmare „contacte politice cu ocazia Consiliului European” de la Bruxelles, în special participând joi la prânz la reuniunea Renew Europe, mişcarea de centru la care a afiliat partidul prezidenţial LREM după alegerile europene, conform Palatului Elysee.
Pentru moment, nu a fost avansate niciun nume şi nicio dată pentru înlocuirea lui Sylvie Goulard, vizată de o anchetă judiciară în Franţa şi respinsă joi din motive etice de către eurodeputaţi.
După această respingere usturătoare, Macron a vorbit despre o „criză politică” în Europa.
Este pentru prima dată când un candidat propus de Franţa pentru un post de comisar este respins de către Parlamentul European. Sylvie Goulard ar fi urmat să primească portofoliul larg al Pieţei Interne, care cuprinde politica industrială, digitală, de apărare şi spaţială.
Macron a discutat despre acest dosar în cadrul unor întrevederi pe care le-a avut cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, duminică, şi cu Ursula von der Leyen, luni. El urmează să mai aibă o întâlnire cu Merkel şi miercuri pentru un consiliu de miniştri franco-german la Toulouse, în sud-vestul Franţei, unde este de asemenea aşteptată în cursul serii şi viitoarea preşedintă a Comisiei.