Într-un discurs susținut în Olanda, președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că țările UE trebuie să pună scopul comunității europene pe primul plan în relația cu Statele Unite ale Americii.
Aflat într-o vizită oficială în Olanda, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a rostit un discurs în care și-a arătat susținerea pentru acţiuni de protejare a intereselor Uniunii Europene în relaţia cu Statele Unite, pe fondul disputelor generate de subvenţiile ecologice aplicate de Washington.
„Avem dreptul să dăm dovadă de protecţionism în anumite sectoare critice. Trebuie să ne protejăm interesele.
În cazul în care considerăm că interesele noastre strategice riscă să fie compromise, trebuie să trecem la acţiuni”, a afirmat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde, în discursul rostit la Institutul Nexus din Haga.
Și UE să blocheze investițiile americane dacă interesul o cere
Preşedintele Franţei a făcut referire la „un instrument” implementat de Administraţia SUA care permite „blocarea achiziţiilor străine, în favoarea celor naţionale”.
„În Europa, noi credeam că putem fi deschişi în mod necondiţionat, dar am început să recunoaştem că avem nevoie să filtrăm investiţiile în anumite sectoare critice. În privinţa securităţii cibernetice, a infrastructurilor, oriunde există vulnerabilităţi sau dacă este periclitată securitatea europeană, avem dreptul să dăm dovadă de protecţionism”, a precizat Macron.
Uniunea Europeană examinează posibilităţi în sensul depăşirii disputelor cu Statele Unite cauzate de planul Administraţiei de la Washington de a aloca subvenţii ecologice în valoare de 369 de miliarde de dolari (354,6 miliarde de euro), o iniţiativă considerată neconcurenţială de către Bruxelles. Unele state europene au propus măsuri de retorsiune.
Principiul reciprocității trebuie respectat
Preşedintele Franţei a cerut aplicarea cu stricteţe a principiului reciprocităţii la nivelul Uniunii Europene, dar şi cu ţări terţe. „Al patrulea pilon al doctrinei europene este reciprocitatea. Ştiu că această dimensiune a reciprocităţii este cea mai exigentă la nivel european şi, uneori, este greu de acceptat.
Totuşi, văd că evoluează mentalităţile în această privinţă. (…) Au fost necesari zece ani pentru adoptarea legii privind pieţele publice la nivelul Uniunii Europene. De ce? Pentru că abordarea europeană este un amestec de aderare la interese naţionale. Uneori, nu ştim dacă ceea ce este ofensiv pentru o parte nu generează ceva defensiv pentru altă parte”, a subliniat Macron.
„Trebuie să încetăm să semnăm, să acceptăm tratate de liber-schimb cu guverne sau oameni care nu respectă Acordul de la Paris”, a insistat Macron, referindu-se la politicile de protejare a climei.