Preşedintele francez, Emmanuel Macron susține aderarea Macedoniei de Nord la UE și face un pas important în acest sens. Palatul Elysée anunță că președintele Franței este pregătit să primească la Paris autorităţile Bulgariei şi Macedoniei de Nord în vederea încheierii unui acord bilateral.
Acordul plănuit de liderul de la Paris ar urma să asigure deschiderea negocierilor pentru aderarea Skopje la UE. Sursa citată precizează că acest lucru se va întâmpla atunci ”când va veni momentul”, notează AFP.
Menționăm faptul că nu este prima oară când Emmanuel Macron aduce în față acest subiect. De mai multe săptămâni, Franța, țară care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la 1 iulie, sprijină găsirea unei soluții pentru o aderare mai rapidă la Executivul comunitar.
Anunțul a venit după discuțiile purtate de Emmanuel Macron cu preşedintele bulgar, Rumen Radev, şi premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevs.
Bulgaria și Grecia au blocat aderarea Macedoniei de Nord la UE
În cadrul acestor discuții, liderul de la Paris și-a exprimat „sprijinul deplin pentru un acord între cele două ţări, care să contribuie la relaţii de bună vecinătate” şi „concretizarea perspectivei europene a Macedoniei de Nord”.
Menționăm faptul că luna noiembrie 2020, Bulgaria a blocat aderarea Macedoniei la UE, motivul reprezentându-l o serie de dispute legate de limbă şi istorie.
Înainte de mișcarea făcută de Bulgaria, aderarea la UE a Macedoniei de Nord a fost îngreunată de dreptul de veto al Greciei care i-a refuzat numele de Macedonia, de asemenea numele provinciei sale de nord, văzând în ea o uzurpare a moştenirii ei istorice.
De abia în anul 2018, Grecia a decis să își ridice veto-ul, când menţiunea „de Nord” a fost adăugat la numele ţării.
Menționăm faptul că la câteva zile după declanșarea războiului, Ucraina, Republica Moldova, dar și Georgia au trimis succesiv cererile de aderare la UE.
Când se decide aderarea Ucrainei la UE?
În următoarea perioadă, Comisia Europeană urmează să emită un aviz cu privire la candidatura ucraineană. Pe de altă parte, acesta va trebui apoi acceptat în unanimitate la summitul european din 23 şi 24 iunie, care va deschide apoi negocieri de lungă durată.
În acest sens, pentru ca lucrurile să se întâmple mai repede, Emmanuel Macron a propus la 9 mai o primire accelerată a Ucrainei în familia europeană prin crearea unei comunităţi politice europene.
Menționăm faptul că la momentul actual, cinci ţări sunt candidate oficial la UE. Este vorba despre Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania şi Turcia.