Emmanuel Macron zdruncină toată Europa! Nenorocirea care este pe cale să lovească UE

Sursă: Dreamstime

Războiul din Ucraina produce temeri legate de o posibilă criză alimentară, având în vedere că o mare parte din cereale, îngrășăminte și furaje erau importate de către statele europene din Rusia sau Ucraina.

O criză alimentară fără precedent se va năpusti asupra Europei! Emmanuel Macron a spus-o clar

Aflat la Bruxelles, președintele Emmanuel Macron a declarat, săptămâna trecută, că ne așteaptă o criză alimentară fără precedent. El a mai spus că, spre diferență de alte țări, Franța nu ar trebui să fie afectată de o penurie de cereale, însă subliniază că explozia prețurilor va fi o adevărată problemă și nu va ocoli pe nimeni.

Potrivit președintelui Franței, temerile vin din cauza războiului, având în vedere că Ucraina este unul dintre principalii producători de cereale din lume, cu aproximativ 85 de milioane de tone recoltate anual, valoare pe care este puțin probabil să o mai realizeze până la toamnă.

El a mai spus că, la nivel mondial, 12% din exporturile de cereale vin din Ucraina, țara fiind până recent, al cincilea producător de porumb, al optulea de grâu și primul de floarea soarelui din lume.

Președintele Franței este sigur că piețele internaționale se vor confrunta cu un deficit de aprovizionare din cauza războiului de pe teritoriul ucrainean și spune că nu există soluții imediate pentru a înlocui producția din țara condusă de Volodimir Zelenski.

Specialiștii în agricultură susțin spusele președintelui Franței, adăugând că tensiunile de pe piața mondială vor fi în raport cu cât de mult va dura războiul.

Majorări medii care încep de la 9%

Națiunile Unite estimează că aceste majorări vor fi medii și vor fi situate între 9 și 21%, unde 9 procente reprezintă cel mai fericit scenariu, iar 21% reprezintă cel mai pesimist scenariu. Aceste majorări se referă la grâu și porumb.

Franța, mare producătoare, nu va avea dificultăți de aprovizionare cu cereale, așadar chiar dacă piața franceză nu este dependentă de astfel de importuri, costul vieții pentru consumatori tot se va majora și aici, pentru că prețul de vânzare este alcătuit din numeroase alte costuri, precum transportul, alte materii prime și cheltuieli industriale care au crescut ca urmare a exploziei de tarife de pe piața energetică și a carburanților, relatează Rador.

Așa că și francezii, ca și alți europeni, vor vedea în magazine prețuri în urcare la carne, paste, ouă sau pește – atrăgea atenția ministrul francez al agriculturii. Pentru a menține toate aceste evoluții în anumite limite, guvernul Franței a decis să redeschidă negocierile comerciale ce tocmai fuseseră încheiate la începutul acestei luni, între producătorii agroalimentari și rețelele de magazine. Se caută soluții pentru reducerea cheltuielilor de producție ale fermierilor, confruntați cu o explozie a costurilor cu hrana pentru animale.

Lanțurilor comerciale li se cere să nu profite de situație

Li se cere lanțurilor comerciale să participe la acest efort și să nu profite de situație pentru a majora prețurile la alimente. Deja, o parte dintre marii retaileri francezi au anunțat că nu vor modifica prețurile la produsele de bază, cel puțin în perioada imediat următoare.

În paralel, europenii caută un angajament internațional prin care să nu fi impuse restricții la exportul de materii prime agricole. De asemenea toate țările din Uniune sunt îndemnate să își crească pe cât posibil producțiile interne și să instituie un mecanism prin care să fie garantat accesul tuturor la achiziționarea cantităților necesare, la prețuri rezonabile, mai relatează sursa anterior menționată.