Cel mai recent sondaj realizat în Germania arată că Partidul Social-Democrat (SPD) se menţine pe primul loc în preferinţele electorale cu doar două zile înaintea scrutinului parlamentar din Germania. De cealaltă parte, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) pare să fi redus din diferenţă, mai arată sursa citată.
Mai exact, Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), care îl care ca candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, se menţine la nivelul de 25%, potrivit unui sondaj citat de postul ZDF şi de publicaţia Bild.
Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), pe de altă parte, care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a crescut la nivelul de 23% în preferinţele electorale, în plus cu 1% faţă de sondajele de acum două zile.
În ceea ce privește situația Alianţei ’90 / Verzi (ecologistă), aceasta este creditată cu doar16,5% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar programat în Germania duminică. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) în schimb este la nivelul de 11%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10%. Formaţiunea Die Linke (stânga) este la nivelul de 6%.
Ce ar putea declanșa victoria stângii
De menționat este faptul că, bancherii și avocații specializați în taxe și consultați de Reuters se declară îngrijorați de rezultatul alegerilor. Aceștia susțin că o posibilă victorie a stângii la alegerile care vor avea loc duminică în Germania i-a speriat pe milionarii din această ţară care vor să îşi mute activele în Elveţia.
Mai exact, în cazul în care la alegerile de duminică social democraţii, partidul de extremă stânga Die Linke sau ecologiştii vor veni la putere, introducerea unei taxe pe avere şi înăsprirea legislaţiei cu privire la moşteniri ar putea fi incluse pe agenda politică.
„Pentru cei super-bogaţi, acesta este un subiect fierbinte. Familiile antreprenoriale sunt îngrijorate”, spune un avocat german specializat în taxe şi care are operaţiuni extinse în Elveţia.
În ceea ce privește transferurile, acestea demonstrează că mulţi oameni bogaţi văd în continuare Elveţia drept un loc atractiv pentru a-şi depozita avuţia, în pofida eforturilor autorităţilor din ţara cantoanelor să îşi schimbe imaginea de paradis fiscal pentru miliardari.
Nicio altă ţară din lume nu are atât de multe active offshore ca Elveţia iar intrările s-au accelerat în 2020, un fenomen de care au beneficiat marile bănci elveţiene precum UBS, Credit Suisse şi Julius Baer.
„Mulţi oameni bogaţi, în special antreprenori, se tem că va exista o alunecare spre stânga în Germania, indiferent care va fi rezultatul alegerilor”, spune Florian Dürselen, director pentru Europa la firma de gestionare a averii LGT Switzerland.