Potrivit acestuia, anul viitor vom fi martorii unei încetiniri a numărului de megawaţi construiţi într-un an, comparative cu anii trecuți (n.r. – în 2010 aproximativ 500 MW construiţi, în 2011 circa 650 MW, în 2012 în jur de 400 MW). Însă, un fapt foarte important, major chiar pentru dezvoltarea industriei, este ca nivelul de investiţii în reţeaua de transport energie electrică să crească treptat, într-un ritm apropiat cu instalarea de noi capacităţi de producţie electricitate.
”Cred că în următorii cinci ani România va reprezenta o piaţă matură. Monsson Group este pregătit să furnizeze servicii de operare tehnică şi mentenanţă pentru parcuri eoliene , dar şi pentru cele fotovoltaice. În ultimii doi ani şi jumătate, au fost construiţi 1.500 MW în eolian şi încă 1.500 MW ar urma să fie construiţi până în 2017. Piaţa trebuie să fie pregătită pentru operarea corectă a acestora şi pentru o prognoză foarte precisă de producţie”, spune Sebastian Enache.
De altfel, punctează el, un parc eolian poate funcţiona minimum 20 de ani la parametrii maximi și probabil că în 2020, în România, vom avea în operare în jur de 3.500 MW (complet instalaţi) în energie eoliană şi 350 MW (complet instalaţi) în energie fotovoltaică. Pe de altă parte, reprezentantul Monsson crede că, la ora actuală, printre problemele importante care preocupă toţi actorii prezenţi pe piaţa din România sunt și consumul scăzut de energie electrică şi situaţia infrastructurii de transport electricitate.
”O industrializare corectă, o prognoza bună de producţie pentru sursele regenerabile şi integrarea acestora într-o reţea de transport inteligentă (de tip smart grid) vor fi provocările care ne aşteaptă”, mai spune el. Înfiinţat în 1997, Monsson Group, controlat de Familia Muntmark, s-a orientat spre energiile regenerabile încă din 2004 şi a devenit rapid unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian din România, ajungând să deţină în prezent un portofoliu de peste 2,4 GW, din care proiecte însumând mai mult de 850 MW au fost deja vândute către companii precum CEZ, OMV Petrom, ButanGas sau STEAG.
De asemenea, Monsson Group acţionează ca trader de electricitate, atât pe piaţa din România, cât şi pe cea din Ungaria şi intenţionează să-şi crească producţia proprie de energie până la 200 MW.
Enache, Monsson: „Consumul scăzut de energie şi situaţia infrastructurii de transport electricitate sunt probleme importante”
31 decembrie 2012, 12:33
Ultima modificare în 31 decembrie 2012, 14:33
România este şi va fi până în 2020 o ţară atrăgătoare pentru cei care doresc să facă investiţii în domeniul energiilor regenerabil, iar e energia eoliană, cea solară şi biomasă vor fi pe locuri fruntașe, consideră Sebastian Enache, director pentru dezvoltarea afacerilor Monsson Group, cel mai re dezvoltator de parcuri eoliene la nivel local.
Etichete: energiei,
regenerabile
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook