Enel a lansat o nouă companie, Gridspertise, care va oferi acces la soluţii sustenabile de ultimă generaţie pentru transformarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice în trei domenii principale: măsurarea şi digitalizarea tehnologiilor grid edge, digitalizarea infrastructurii reţelei şi digitalizarea operaţiunilor pe teren.
Pieţele ţintă includ Europa şi America Latină, începând cu ţările în care Grupul Enel are deja o prezenţă puternică şi extinzându-se către America de Nord şi Asia-Pacific, unde investiţiile în reţele inteligente vor stimula proiecte de modernizare a infrastructurii în viitorul apropiat.
Enel şi-a lansat o nouă companie
„Noua companie a Grupului Enel a fost prezentată astăzi în cadrul unui eveniment digital. Gridspertise este o nouă filială ce are ca scop sprijinirea DSO în trecerea la o noua eră de reţele inteligente sustenabile şi fiabile pentru toţi”, a anunţat grupul.
Gridspertise este deţinută în totalitate de Enel, prin intermediul filialei sale Enel Global Infrastructure and Networks.
„Suntem mândri să lansăm Gridspertise, încredinţându-i expertiza noastră solidă în transformarea reţelelor de distribuţie din întreaga lume în reţele inteligente.
Tranziţia energetică trebuie să se bazeze pe electricitatea din surse regenerabile distribuită eficient de reţelele inteligente, deschisă tuturor actorilor din sectorul energetic dispuşi să contribuie la crearea unui viitor complet electric. Reţelele inteligente fiabile şi flexibile sunt principalul factor care va contribui la atingerea obiectivelor noastre privind decarbonizarea şi electrificarea, deschizând calea către un viitor cu zero emisii de carbon”, a declarat Francesco Starace, CEO şi Director General al Enel, potrivit news.ro
Portofoliul de produse şi servicii al Gridspertise evidenţiază angajamentul companiei de a oferi soluţii inovatoare, circulare, solide, care au fost testate pe teren la scară largă, concepute pentru a crea valoare.
“Noua iniţiativă reuneşte abilităţile unice pe care Enel le-a câştigat prin digitalizarea progresivă a reţelelor sale formate din peste 2,2 milioane de km de linii electrice, monitorizate de sute de mii de puncte de telecontrol din întreaga lume.
Experienţa acumulată de Enel timp de 20 de ani în domeniul contoarelor inteligente, prin derularea unor proiecte de mare amploare, ce depăşesc 44 de milioane de dispozitive active conectate la reţelele sale, şi printr-un management digital eficient cu peste 30 de milioane de operaţiuni efectuate în fiecare an de cele 13 companii de distribuţie, active în opt ţări reprezintă garanţia că toate soluţiile oferite de Gridspertise vor fi fiabile şi testate la scară largă”, a declarat Antonio Cammisecra, Head al Enel Global Infrastructure and Networks.
Compania va sprijini societăţile de distribuţie a energiei electrice
Soluţiile şi serviciile furnizate de Gridspertise oferă beneficii întregului ecosistem electric. DSO pot îmbunătăţi calitatea serviciilor, reduce costurile operaţionale, pot optimiza investiţiile în infrastructură şi pot spori siguranţa, productivitatea şi sustenabilitatea operaţiunilor pe teren.
“Misiunea Gridspertise este să devină un partener de încredere pentru DSO în întreaga lume. Compania va sprijini societăţile de distribuţie a energiei electrice, indiferent de dimensiune şi localizare, să ofere soluţii integrate de reţele inteligente care să raspundă nevoilor utilizatorilor reţelei şi ale clienţilor finali”, a declarat Robert Denda, CEO Gridspertise.
Pentru a crea reţele inteligente sustenabile şi fiabile, alături de promovarea unei utilizări mai eficiente a energiei şi includerea de noi servicii, oferta este structurată în jurul a trei domenii prioritare ale nevoilor de digitalizare ale DSO pe întregul lanţ valoric: Măsurarea şi digitalizarea tehnologiilor Grid Edge, axate pe creşterea implicării clienţilor şi a participării părţilor interesate prin contorizare inteligentă şi tehnologii grid edge, care permit, de asemenea, implicarea prosumatorilor de energie electrică pe pieţe;
Digitalizarea infrastructurii reţelei, menită să stimuleze inteligenţa şi flexibilitatea reţelelor electrice, pentru a accelera digitalizarea la nivel global, sporind eficienţa, fiabilitatea şi calitatea serviciilor şi sprijinind DSO pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă operaţiunile de reţea; Digitalizarea operaţiunilor pe teren, care vizează creşterea eficienţei operaţionale prin soluţii inovatoare destinate proceselor de planificare şi operare, sporind în acelaşi timp siguranţa atât pentru lucrătorii interni, cât şi pentru contractori.
Părţile interesate din reţea sau cei care utilizează infrastructura pentru a dezvolta modele de afaceri legate de energia electrică pot beneficia de transformarea reţelelor în platforme deschise resurselor de energie distribuite şi pot facilita dezvoltarea pieţei serviciilor energetice, inclusiv flexibilitatea, şi electrificarea utilizărilor finale.
Pe de altă parte, utilizatorii finali ai DSO beneficiază de o alimentare cu energie electrică mai fiabilă, care permite electrificarea completă a consumurilor proprii de energie, promovând în acelaşi timp eficienţa energetică printr-un control mai bun al datelor şi permitând participarea la pieţele de energie, facilitând transformarea în prosumator, integrând stocarea staţionară individuală sau participarea la schemele de agregare cu vehiculele lor electrice.
Gridspertise va viza pieţele din Europa şi America Latină
Gridspertise va viza în primă fază pieţele din Europa şi America Latină, unde Grupul Enel are deja o prezenţă puternică, şi va urmări să se extindă spre America de Nord şi Asia-Pacific, unde investiţiile în reţele inteligente vor conduce la proiecte de modernizare a infrastructurii în viitorul apropiat.
Enel este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate şi energie din surse regenerabile, precum şi un operator important pe piaţă retail de gaze. Enel este cea mai mare companie de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente şi activează în peste 30 de ţări din lume, producând energie cu o capacitate instalată de circa 89 GW.
Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri şi, cu cei peste 75 de milioane de utilizatori finali, este cel mai important operator de reţea la nivel global. Grupul aduce energie în aproximativ 70 de milioane de case şi companii şi are cea mai mare bază de clienţi la nivel mondial.
Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, este cel mai mare jucător privat în domeniul energiei regenerabile şi operează centrale cu o capacitate instalată de circa 50 GW din surse eoliene, solare, geo-termale şi hidro în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania. Enel X, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, este lider mondial în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de circa 7,4 GW, gestionată la nivel global; compania a instalat circa 137 MW de capacitate de stocare şi, în sectorul mobilităţii electrice, 232.000 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.