Procesul a durat doi ani şi jumătate. Grupul energetic italian Enel a confirmat oficial, luni seara, că a primit decizia Curţii de Arbitraj de la Paris, menţionând că rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei, şi a precizat că analizează în prezent detaliile acestei hotărâri.
“Enel confirmă că a primit din partea Curții de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris decizia arbitrajului legat de participațiile deținute în sectorul electricității din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curtți și compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu așteptările companiei și cu analiza efectuată intern asupra acestui caz.”, ne-au transmis reprezentanții Enel România.
Enel şi statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007. Statul a solicitat companiei italiene peste 500 de milioane de euro, în contul a 13,57% din acţiuni pe care le-ar fi trebuit să le cumpere suplimentar, potrivit contractul de privatizare, scrie economica.net
Conform sursei citate, Enel ar fi dorit inițial să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanţă.
Cheltuielile de arbitraj se vor împărţi în mod egal între statul român şi Enel, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Agerpres.
Primul proces câştigat de stat, după multe pierdute
Statul român a intentat mai multe procese noilor proprietari ai distribuţiilor de energie electrică, pe motiv că investitorii nu şi-au respectat obligaţiile asumate la privatizare, mai scrie economica.net
Cel mai cunoscut, tot cu Enel, cu miza de peste un miliard de euro. Statul român, prin SAPE, a cerut în 2013 despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud (a cerut inclusiv plata unor dividende), tot la Curtea de Arbitraj de la Paris. SAPE a intentat acţiunea în instanţa arbitrală în urma concluziilor unui raport al Curţii de Conturi, dar a pierdut procesul, şi trebuie să plătească el italienilor de la Enel cheltuieli de judecată de 1,3 milioane de dolari.
Statul a mai pierdut până acum și procesele intentate celorlalți doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ și E.ON.
Capital.ro scria în vara anului trecut că în 2013, statul a pierdut ambele procese care vizau contractele de privatizare pentru filialele Electrica Banat şi Dobrogea, acestea fiind primele două din cele cinci filialele care au fost privatizate. În acest caz, statul cerea despăgubiri de aproape 40 de milioane de euro. Un alt proces pierdut a fost cel cu nemţii de la E.ON, unde statul pretindea despăgubiri de circa 50 de milioane de euro, pe acelaşi considerent – neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare. Și aici, decizia Curţii a fost în favoarea investitorului, statul fiind bun de plată. Mai exact, a fost nevoit să acopere cheltuielile de judecată ale nemţilor. În cazul celei de-a cincea filială Electrica privatizată, şi anume Oltenia, care a fost cumpărată de cehii de la CEZ, arbitrii de la Paris au dat o decizie favorabilă statului, însă despăgubirile acceptate au fost de doar 5,7 milioane de euro, faţă de peste 80 de milioane de euro cât ceruse statul român.