Enel, aproape de un acord pentru vânzarea activelor din Rusia

Compania Enel este aproape de un acord privind ieșirea de pe piața din Rusia a transmis directorul general Francesco Starace, precizând că este o chestiune de „doar câteva săptămâni”.

Compania energetică italiană Enel este aproape de un acord de vânzare a activelor sale din Rusia și consideră că turbulențele de pe piață cauzate de invazia Rusiei în Ucraina reprezintă un impuls pe termen lung pentru industria europeană a energiei regenerabile, a declarat miercuri directorul general al companiei, Francesco Starace.

În câteva săptămâni, Enel ar putea ajunge la un acord

„Cred că suntem aproape de o soluție finală în acest sens”, a declarat Starace, vorbind la conferința Reuters „Events Global Energy Transition 2022” de la New York, în legătură cu potențiala tranzacție pentru activele Enel din Rusia. „Încă doar câteva săptămâni și ar trebui să ajungem la un acord”.

Enel are două parcuri eoliene și trei centrale electrice pe gaz în Rusia și anunțase în martie că analizează opțiuni pentru aceste active după invazia Rusiei în Ucraina. Starace a declarat că societatea nu este încă pregătită să anunțe detalii despre potențiala tranzacție sau să identifice potențialul cumpărător.

Repercusiunile invaziei Rusiei în Ucraina au forțat, de asemenea, Europa să caute gaze naturale din alte surse, a spus Starace, dar că accentul pus pe creșterea aprovizionării cu combustibili fosili în regiune a fost doar temporar.

„Acesta este doar un instrument de supraviețuire pentru a ieși din această perioadă de inflație”, a spus el.

Criza din Ucraina va stimula tranziția Europei spre energiile regenerabile

Pe termen mai lung, a spus el, criza din Ucraina va contribui la stimularea tranziției Europei către renunțarea la combustibilii fosili, demonstrând cât de periculos poate fi să te bazezi pe aprovizionarea externă.

„Adevărata tendință, ca o consecință a crizei din Ucraina, este că vom asista la o accelerare în spațiul energiei regenerabile„, a spus el, subliniind că surse precum energia eoliană și solară pot fi exploatate la nivel național în țările europene și în străinătate.

Starace a spus că această criză din Ucraina nu va afecta obiectivele proprii ale Enel de a renunța la cărbune până în 2027 și la gazele naturale până în 2040.

Emisiile globale de CO2 au crescut la maxime istorice în 2021, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, pe măsură ce economiile și-au revenit de pe urma pandemiei de coronavirus și producția de energie pe bază de cărbune a crescut. Acest lucru va continua dacă țări precum Statele Unite nu vor lucra pentru a ajuta unele națiuni să treacă la gaze naturale.