Enel se extinde în Europa de Est şi America Latină

Şeful grupului italian de utilităţi Enel, Fulvio Conti, intenţionează să depăşească perioada de stagnare a profitului din ultimii trei ani prin extinderea pe pieţele în creştere rapidă din Europa de Est şi America Latină, transmite Bloomberg.

"Ne adaptăm strategia la condiţiile dificile, iar procentul câştigurilor din Italia şi Spania faţă de pieţele noastre în creştere va fi de 50-50 până în anul 2017", a afirmat Fulvio Conti într-un interviu acordat Bloomberg Television.

Enel obţine 60% din EBITDA – profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare – din Italia şi Spania, iar restul din Europa de Est, America Latină şi de la divizia de energie regenerabilă. Cererea pentru energie va creşte cu 4,9% anul acesta în America Latină şi cu 1,6% în Rusia, faţă de un declin de 2% în Spania şi de 0,1% în Italia, conform datelor Enel.

Cererea slabă de energie şi taxele mai ridicate din Italia şi Spania, ambele aflate în recesiune, afectează câştigurile Enel. Compania a estimat pentru 2013 un declin al profitului net ajustat la 3 miliarde de euro, de la 3,5 miliarde de euro în 2012 şi nu se aşteaptă la o redresare până în 2015.

Enel, care a obţinut accesul pe pieţele din America Latină când a achiziţionat grupul spaniol Endesa în 2009, este prezent pe piaţa din Chile, Argentina, Brazilia, Peru şi Columbia. Alte operaţiuni internaţionale includ o participaţie majoritară în compania de utilităţi Slovenske Elektrarne din Slovacia, o reţea de distribuţie în România, zăcăminte de gaze naturale în Rusia prin compania SeverEnergia şi o participaţie majoritară în grupul rus de utilităţi Enel OGK-5.

Conti a declarat că grupul Enel este bine poziţionat în Europa de Est, în special pe piaţa din Rusia, şi este încrezător că America Latină va oferi oportunităţi importante de dezvoltare.
"Reducerea costurilor, eficientizarea activităţilor, vânzările de active şi împrumuturile vor contribui la planurile noastre ce vizează aceste pieţe în creştere" a declarat Conti, adăugând că firma se va concentra pe noi proiecte de energie regenerabilă în Africa de Sud şi Turcia.

La sfârşitul lui 2012 datoria netă a Enel se ridica la 42,9 miliarde de euro, fiind cea mai îndatorată companie energetică din Europa. Şeful Enel a promis să va lua măsuri pentru reducerea datoriei la 37 miliarde de euro până în 2014, prin vânzarea unor active în valoare de şase miliarde de euro.

Enel este prezentă şi în România, unde a înregistrat în 2012 o creştere a profitului operaţional cu 13% comparativ cu 2011, până la 231 milioane euro, faţă de 205 milioane euro raportate anterior.
Sursa: Agerpres