Clienții incluși în proiectul pilot vor beneficia de citiri de la distanță, care înlocuiesc citirile de pe teren și estimările de consum. Pe de altă parte, contoarele inteligente vor comunica distribuitorului de la distanță în ce locuri clienții sunt cel mai afectați de pene de curent, permițându-i unui sistem de contorizare inteligentă pe deplin funcțional să indice zonele unde necesitatea de investiții în rețea este mai mare, astfel încât distribuitorul să poată interveni rapid acolo unde este nevoie. Un sistem de contorizare inteligentă complet operațional poate contribui la îmbunătățirea calității rețelei.
Enel instalează în prezent circa 53.000 de contoare inteligente în Muntenia, atât în zonele urbane, cât și rurale. Cartierele din București incluse în proiect sunt: Aviației, Doinei, Palatul Parlamentului, Vitan Bârzești, Stadion Rapid, Săbăreni, Politehnicii și Brâncuși. În Ilfov, clienții din Chiajna, Dudu, Rosu și Otopeni sunt incluși în proiect, iar în județul Giurgiu proiectul vizează Malu, Slobozia, Vedea, Gaujani, Cetățuia, Buturugeni, Cosoba, Răsuceni și Valea Bujorului.
În Dobrogea, Enel implementează acest proiect atât în zone urbane, cât și rurale, instalând aproximativ 28.000 de contoare inteligente. În județul Constanta, zonele incluse sunt Vama Veche, 2 mai, Limanu, Schitu, Costinești, Mamaia Sat, Mamaia Nord, Năvodari și Constanta Inel 2. În județul Tulcea, orașele Tulcea și Valea Teilor sunt incluse în proiect, în timp ce în județul Giurgiu, clienții din Unirea, Frumușani, Budești și nordul orașului Călărași se vor bucura de beneficiile contoarelor inteligente.
CITEŞTE ŞI ENEL lansează contorul inteligent. Care sunt beneficiile pentru clienţi
În Banat, peste 30.000 de clienți vor beneficia de noua tehnologie. Zonele incluse în proiect din județele Caraș-Severin și Timiș sunt Lipovei, Jebel, Cosari, Petrovaselo Câlnic, Lupac și Reșita Govandari. Zone din Timișoara, Reșita, Deva, Petroșani și Arad sunt, de asemenea, incluse în proiect, alături de localitățile Luncoiu de Jos, Peștișu Mic, Șoimuș, Orăștie Zăvoi și altele din Hunedoara.
Ce este contorul inteligent Enel
Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul Enel pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirecțional de comunicare, în orice moment.
Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță va oferi o gamă largă de beneficii clienților Enel. Prin sistemul de contorizare inteligentă se vor putea realiza citiri de la distanță a consumului de energie electrică, dar și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locație. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul în loc de estimări, pentru facturare, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.
În plus, clienții Enel vor putea avea acces la informații detaliate și actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Această monitorizare le va permite acestora să-și planifice în mod adecvat consumul de energie.
Contoarele inteligente colectează date privind calitatea furnizării de energie electrică, monitorizând în timp real continuitatea serviciului, raportând erori în sistemul de rețea sau defecțiuni și localizând anomaliile posibil cauzate de furtul de energie.
În viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligentă poate îmbunătăți competiția în piețele de furnizare, pentru că oferă clienților posibilitatea de a schimba cu ușurință furnizorul și, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. Tarifele zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.
Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă va putea oferi o serie de servicii avansate, precum:
– Implicarea activă a consumatorilor, care sunt și mici producători de energie și care vor putea decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea;
– O infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care va putea conecta consumul automobilului cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
– Soluții inovatoare de automatizare a casei, care să permită controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate.