'Vârfurile de preţuri pe pieţele engros de electricitate nu înseamnă neapărat că piaţa nu funcţionează corect. Mai degrabă este o chestiune de cerere şi ofertă, care sunt în dezechilibru şi cred că cel mai probabil aceasta a fost situaţia şi în România. Întrebarea nu este dacă piaţa funcţionează sau nu, ci care este echilibrul între cerere şi ofertă şi cum este administrat. Nu văd motive majore de îngrijorare. Cred că piaţa din România are un cadru de funcţionare destul de bun, dar se pune întrebarea în ce mod actorii înţeleg modul în care poziţiile lor, long sau short, influenţează piaţa şi cum putem să evităm aceste vârfuri de preţuri în viitor', a spus Starace.
El a precizat că, în sine, aceste creşteri abrupte, volatilitatea sunt o problemă de dezechilibru între cerere şi ofertă, o combinaţie de factori pe un termen scurt.
'Deci, nu avem vreo îngrijorare legată de cadrul de funcţionare a pieţei în acest moment. Dar, cu siguranţă, vrem să ştim de ce această situaţie s-a întâmplat, pentru a putea preveni să se repete pe viitor', a mai afirmat oficialul Enel.
În ceea ce priveşte preţul la energie în Europa, el spune că nu vede o evoluţie foarte interesantă.
'Este o întrebare importantă şi depinde de ce cadru de piaţă va adopta Europa, precum şi de cum va evolua preţul emisiilor de CO2 după ce va fi implementată schema ETS (Emissions Trading System). Sincer, nu văd o evoluţie foarte interesantă. Credem că pieţele vor evolua destul de stabil fată de situaţia din prezent şi – cu excepţia unor vârfuri cum este cel despre care aţi vorbit – nu se vor mişca înainte şi înapoi. Tendinţa generală este destul de monotonă', a conchis Starace.
Grupul italian de utilităţi Enel a prezentat marţi noul său plan strategic conform căruia, în perioada 2018-2020, va investi 24,6 miliarde de euro, din care 80% pe pieţele mature precum Italia, Spania şi SUA, precum şi pentru a face reţelele sale mai digitale, informează Reuters.
De asemenea, reprezentanţii companiei au anunţat marţi într-o conferinţă de presă că Enel va investi 565 milioane euro în infrastructură şi reţele pe piaţa din România, în perioada 2018-2020. Din această sumă, 329 milioane de euro sunt pentru investiţii de creştere. De asemenea, Enel va mai aloca 400 de milioane de euro pentru digitalizarea reţelelor şi proceselor.
În plus, compania şi-a propus scăderea duratei medii a întreruperilor neplanificate pe client cu 11%, comparativ cu nivelul din 2017. Oficialii companiei au mai anunţat că vor să ajungă la 2,1 milioane de contoare inteligente, ţinta pentru 2017 fiind 300.000.
AGERPRES