Energia electrica, gazele naturale si caldura cresc factura de intretinere cu 40%, in anul 2002

Pentru 2002, prognozele scot in evidenta o noua crestere a facturii pentru intretinere, cu aproape sase dolari lunar pentru un apartament cu trei camere. Calculata in lei, valoarea medie a intretinerii pentru un apartament de trei camere locuit de patru persoane a fost de 1,1 milioane lei. La o valoare medie a dolarului de 28.000 lei, asta inseamna cam 40 de dolari. Scumpirile anuntate de la 1 ianuarie si cele programate sa fie aplicate in mijlocul verii vor creste valoarea facturii de intretine

Pentru 2002, prognozele scot in evidenta o noua crestere a facturii pentru intretinere, cu aproape sase dolari lunar pentru un apartament cu trei camere. Calculata in lei, valoarea medie a intretinerii pentru un apartament de trei camere locuit de patru persoane a fost de 1,1 milioane lei. La o valoare medie a dolarului de 28.000 lei, asta inseamna cam 40 de dolari.
Scumpirile anuntate de la 1 ianuarie si cele programate sa fie aplicate in mijlocul verii vor creste valoarea facturii de intretinere, pentru acelasi apartament, cu aproximativ 5,7 dolari, adica 190.000 lei la valoarea actuala a dolarului. Daca luam in calcul inflatia negociata de Guvern in acordul cu Fondul Monetar International la pragul de 22 %, atunci factura de intretinere va creste pe parcursul anului 2002 cu 40% fata de valoarea medie a facturilor din 2001.
De fapt, acordul cu FMI contine prevederi clare cu privire la evolutia preturilor la energie electrica, energie termica si gaze naturale pentru acest an. In baza acestor prevederi si luand in calcul si alte situatii ce pot influenta evolutia preturilor in sectorul energetic, am calculat preturile „potentiale” la energie electrica, gaze naturale si energie termica. Am precizat „potentiale”, pentru ca Executivul poate interveni oricand cu subventii care sa dea peste cap programul de restructurare din sectorul energetic si politica de preturi din acest sector.
Cresterea preturilor nu este acoperita cu venituri pe masura
Pretul gazelor naturale ar putea ramane constant pentru acest an – 82,5 USD/1000 de metri cubi – cu conditia ca Ministerul Industriei sa reuseasca performanta semnarii unui contract pentru achizitionarea de gaze naturale direct de la compania rusa Gazprom. In ceea ce priveste energia termica, pretul de productie a acesteia va creste de la 15,4 USD/gigacalorie la 20 USD/gigacalorie la 1 iulie. O data cu pretul de productie va creste corespunzator si pretul national de referinta pentru energia termica. Pretul mediu pentru energia electrica va inregistra si el o usoara crestere, de 10 %, bazata in special pe cresterea tarifelor pentru consumatorii casnici, de la 49,5USD/MWh la aproximativ 59,5USD/MWh. Aceasta crestere ar fi rezultatul privatizarii a doua societati de distributie si necesitatea de a realiza investitii in sectorul de transport si cel de distributie ce nu va fi privatizat anul viitor. Pentru a functiona in conditii de rentabilitate, compania Electrica ar trebui sa furnizeze energia electrica la un pret mediu de peste 53 USD/MWh, in conditiile in care pretul mediu pentru energia electrica in Uniunea Europeana este de 89USD/MWh.
Desi preturile pentru energie electrica, gaze naturale si energie termica nu sunt mari comparativ cu cele practicate in Uniunea Europeana, pentru romani ele au devenit impovaratoare. Astfel, in 2002 aproape un sfert din venitul mediu net al unei familii se va cheltui pe intretinerea locuintei. Masurile compensatorii adoptate de Guvern pentru categoriile sociale defavorizate nu acopera decat in mica parte necesitatile. Ceea ce inseamna ca membrii cabinetului Adrian Nastase vor fi nevoiti sa gaseasca noi solutii, astfel incat cresterile de preturi programate pentru acest an sa nu provoace tensiuni sociale. Posibile variante ar fi reducerea impozitelor pe salarii si a impozitului pe venitul global. Altfel, acordurile cu institutiile financiare internationale ar putea fi puse in pericol.    

Piata energiei electrice se deschide pentru eligibili si se scumpeste pentru captivi
Sectorul energiei electrice va pune sub tensiune activitatea sociala a Guvernului in 2002. Acordul incheiat cu FMI lamureste cat de departe mai poate merge cabinetul Nastase cu limitarea cresterii pretului energiei electrice. Astfel, pana la 31 martie, pretul energiei electrice va creste, in lei, cu 3,6% lunar. Daca luam in calcul tinta de inflatie pe acest an – o medie lunara de 1,9% – si avem in vedere faptul ca valoarea dolarului va fi sub acest nivel, atunci pretul energiei electrice va creste in dolari, in primul trimestru din acest an, cu aproximativ 4,5%. La aceasta crestere se adauga o majorare a pretului megawattului de 16 %, corespunzatoare unei cresteri a pretului de producator la Termoelectrica, de la 32,5 USD la 40 USD.
Dar acordul cu FMI nu se rezuma la aceste cresteri de preturi. Doua societati de distributie energie electrica – din Constanta si Timisoara – vor fi oferite la privatizare in acest an. In paralel, vor fi pregatite pentru privatizare cateva unitati de productie energie electrica. Tot acest program implica investitii pe care Electrica le poate realiza numai printr-o usoara crestere a preturilor. Pregatirea pentru privatizare a unor societati de productie energie electrica si a unor companii de distributie se face in paralel cu interconectarea sistemului romanesc de transport energie electrica la cel european. Directorul general al societatii Electrica, Silviu Boghiu, s-a ferit sa comenteze efectele directe ale privatizarii in acest sector si ale conectarii la sistemul european de transport. „Vom propune Guvernului adoptarea unui pret unic de referinta pentru energia electrica, astfel incat sa nu apara disfunctionalitati in functie de zona geografica in care este localizat consumatorul. In ce priveste privatizarea, va pot spune doar ca se vor face calcule astfel incat distribuitorii privati sa poata obtine profit fara sa poata specula postura de consumator captiv in care se afla populatia. Preturile vor fi apropiate de valoarea reala a energiei care ajunge la consumatori”, a precizat Silviu Boghiu.
Pentru consumatorii industriali, piata energiei s-a deschis la aproape 33% din consum, numarul consumatorilor eligibili fiind in continua crestere. Pretul mediu pentru energia electrica furnizata in 2002 pentru aceasta categorie de consumatori ar putea creste cu maximum 4,4 – 5,9 USD pentru un MWh. In schimb, pretul energiei electrice furnizate consumatorilor casnici (daca luam in calcul toate conditiile acceptate in acordul cu FMI si impuse de o piata libera a energiei) ar putea creste pana la aproximativ 60 USD/MWh.

Energia termica arde buzunarele
Principalul producator de energie termica – Termoelectrica – va creste pretul energiei termice la 1 iulie 2002, de la 15,4 USD la 20 USD pentru o gigacalorie. La acest pret se vor adauga si tarifele de transport si distributie. Calculand dupa o medie lunara de depreciere a monedei nationale in raport cu dolarul american care sa tina pasul cu inflatia, rezulta ca in vara acestui an pretul fara TVA al gigacaloriei va fi de aproximativ 700.000 lei.
Incepand cu luna ianuarie a acestui an, pretul national de referinta pentru gigacalorie este de 575.000 lei fara TVA. Termoelectrica furnizeaza 40 % din energia termica ce se consuma in Romania. Mentinerea pretului energiei termice sub pretul de productie pe parcursul mai multor ani a determinat acumularea unor pierderi financiare ce depasesc 15.000 de miliarde lei. Conducerea companiei se asteapta ca prin externalizarea celor opt centrale termice si transferul lor catre autoritatile publice locale, volumul pierderilor sa se diminueze corespunzator. In plus, alte termocentrale sunt pregatite pentru externalizare in acest an.
Asta nu inseamna ca principalul producator de energie termica din Romania va deveni o societate rentabila. Conform studiilor de fezabilitate, pentru a functiona cu profit, Termoelectrica ar trebui sa vanda energia termica la un pret de cel putin 27,5 USD/gigacalorie. Ceea ce inseamna ca scumpirea energiei termice prevazuta in acordul incheiat intre Guvern si FMI pentru luna iulie nu va fi ultima. In functie de evolutia preturilor pentru combustibili (gaze naturale, pacura, carbune), pretul energiei termice ar mai putea creste cu 1,5-2 USD/gigacalorie pana la sfarsitul anului. Pretul energiei termice pentru iarna urmatoare va fi stabilit si in functie de conditiile financiare in care Termoelectrica va reusi sa obtina creditele pentru aprovizionarea cu combustibili, si in functie de cresterea procentelor de incasari de la consumatori. In ceea ce priveste creditele pentru aprovizionare cu combustibili, Termoelectrica a obtinut in luna decembrie un credit sindicalizat in valoare de 250 de milioane de dolari, la o dobanda de numai 5%. „Acest imprumut ne ajuta foarte mult, dar nu rezolva problema iernii. Cu acesti bani vom achita pacura si gazele naturale contractate cu trei luni in urma”, a afirmat Ion Ungureanu, directorul general al companiei. In privinta creantelor, Termoelectrica are de incasat de la consumatori peste 10.000 de miliarde lei.r
r
Pretul gazelor naturale creste pe piata mondialar
Pretul national de referinta pentru gazele naturale se va mentine la 82,5 USD/1.000 de metri cubi pe tot parcursul anului 2002. Cel putin asa suna intelegerea dintre Executiv si FMI. Acest pret ar urma sa creasca abia la 1 ianuarie 2003, la 90 USD/1.000 metri cubi. In prezent, pretul gazelor naturale de pe piata interna este de aproximativ 60 USD/ 1.000 de metri cubi, in timp ce importurile se realizeaza la preturi cuprinse intre 130 si 142 USD/1.000 mc fara TVA. Cum pe piata mondiala specialistii apreciaza ca pretul gazelor naturale va creste usor in urmatorii trei ani, iar pe piata interna producatorii autohtoni fac presiuni pentru cresterea lui, sansele de mentinere a pretului la acest nivel pe cale naturala sunt minime. Ceea ce inseamna ca reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor au doar doua variante la dispozitie pentru mentinerea in liniile acordului semnat cu FMI. O prima cale ar fi incheierea unui contract de furnizare gaze naturale cu principalul furnizor din zona – Gazprom Rusia. Desi incheierea unui astfel de contract parea iminenta in luna august 2001, cand presedintele Gazprom, Alexei Miller, a vizitat Romania, acest contract nu exista inca. A fost nevoie ca romanii sa inghete in case cateva zile pentru ca reprezentantii Ministerului Industriei sa recunoasca faptul ca negocierile cu Gazprom nu s-au derulat atat de optimist cum sunau declaratiile ministrului Dan Ioan Popescu catre reprezentantii presei. Amanarea semnarii contractului, in conditiile unei cresteri a pretului gazelor naturale pe piata mondiala, ar putea fi un pret prea scump pentru Romania. In aceste conditii, subventionarea pretului pentru gazele naturale de la buget devine iminenta, ca a doua solutie la indemana Executivului. Dar banii care se strang la buget vin tot din buzunarele cetatenilor, iar asta nu rezolva problema.r
O alta presiune asupra pretului gazelor naturale in acest an poate veni din partea societatilor de distributie. Intelegerile incheiate intre Guvern, pe de o parte, si Banca Mondiala si FMI, de cealalta parte, au in vedere privatizarea celor doua societati de distributie – Distrigaz Nord si Distrigaz Sud – in forma lor actuala. Privatizarea unor societati de distributie atat de mari pare greoaie la prima vedere. Dar avand in vedere dependenta economiei de acesti distribuitori, viitorii proprietari ai companiilor ar putea exercita presiuni legate de tarifele de distributie.r