Roland Busch, directorul general al Siemens AG (un conglomerat tehnologic multinațional german), avertizează că energia electrică se va scumpi din nou, în ciuda declarațiilor făcute de oficialii europeni. Iată ce ne-ar putea aștepta în viitor.
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou
Spre deosebire de politicienii germani care susțin, de luni de zile, că energia electrică se va ieftini datorită retragerii energiei nucleare și a extinderii în direcția energiei eoliene și energiei solare, Roland Busch, directorul general al Siemens AG (un conglomerat tehnologic multinațional german), este convins că suntem amenințați de un nou val de scumpiri, care va duce la mărirea prețurilor energiei electrice.
„Ma aștept la creșterea prețurilor la energie electrică”, a avertizat el.
„În prezent, se discută mult despre provocările cu care se confruntă economia germană. Prețurile la energie sunt mari. La fel și impozitele și salariile. Mult prea multă birocrație, infrastructura se prăbușește și lipsesc muncitorii calificați. Multe companii preferă în prezent să investească în străinătate”, a adăugat el.
Germania va fi dependentă de combustibilii fosili până în 2030
În prezent, Roland Busch nu crede că Germania își va dubla volumul de electricitate verde până în 2030, așa cum spune cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, și ceilalți membrii ai coaliției de guvernare.
„Vom fi dependenți și de combustibilii fosili în 2030”, a zis el într-un interviu acordat pentru ziarul german Bild.
Potrivit sursei citate anterior, Siemens AG intenționează să își reducă emisiile de dioxid de carbon la zero până în 2030.
Siemens AG este un conglomerat tehnologic multinațional german, este cea mai mare companie de producție industrială din Europa și este liderul global de piață în domeniul automatizării industriale și al software-ului industrial. Operațiunile sale cuprind automatizarea și digitalizarea în industriile de proces și de fabricație, infrastructură inteligentă pentru clădiri și sisteme energetice distribuite, soluții de transport feroviar și tehnologie medicală și servicii digitale de asistență medicală.
Uniunea Europeană negociază o reformă a pieţei de electricitate
Vă amintim că miercuri, 19 iulie 2023, Comisia pentru Energie din cadrul Parlamentului European a respins o propunere care viza plafonarea veniturilor excepţionale generate de producătorii de electricitate, în contextul în care Europa se va confrunta cu o nouă criză energetică, iar industria energetică s-a opus ideii respective, susţinând ferm că i-ar descuraja pe investitori într-o perioadă în care este nevoie de investiţii mari în capacităţi de producţie a energiei cu emisii reduse de carbon.
Nicolas Gonzalez Casares, principalul negociator al Parlamentului European cu privire la reforma pieţei de electricitate, a propus anterior plafonarea veniturilor pentru a strânge bani pe care statele membre din Uniunea Europeană (UE) i-ar fi putut folosi pentru a-i proteja populația de scumpirile actuale. În cele din urmă, propunerea sa nu a fost acceptată, chiar dacă a fost susţinută de o serie de grupuri parlamentare, inclusiv de Verzi, relatează agenția de presă Reuters.
În prezent, Uniunea Europeană (UE) negociază o reformă a pieţei de electricitate pentru a extinde energiile regenerabile şi a-i proteja pe consumatorii europeni de creşterile bruşte de preţuri, cum au fost cele înregistrate, anul trecut, după ce a izbucnit războiul din Ucraina. Parlamentul European şi statele membre UE trebuie să negocieze, acum, forma finală a reformei pieţei de electricitate şi să ajungă la un acord înainte de alegerile europarlamentare din 2024.