Ministerul Economiei si Comertului (MEC) impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vor elabora noi proceduri de contractare a energiei electrice, potrivit unui comunicat al ministerului.
Noile proceduri se impun, in special, ca masura de eliminare a neincrederii cu privire la incheierea contractelor bilaterale, de catre producatorii de energie ieftina si vor fi elaborate pe baza principiilor pietei libere.
Astfel, producatorilor li se va cere sa foloseasca metode transparente si nepartinitoare de vanzare a energiei, sa dea acces nediscriminatoriu tuturor consumatorilor cu acelasi profil de consum la sursele de energie, sa asigure un sistem de licitare transparent cu reguli clare care sa evite interpretari ambigue, sa stabileasca un sistem clar de comunicare cu clientii dar si masuri de evitare a unor intelegeri de tip monopol intre consumatori.
In vederea identificarii celei mai potrivite metode pentru specificul pietei din Romania si care sa satisfaca principiile transparentei si al concurentei din piata libera, s-a creat un dialog activ cu Banca Mondiala si cu unii consultanti specializati in piete de energie (NORDPOOL, KERA), precum si cu operatori de pe piata UE a energiei (CEZ, RWE, UNION FENOSA).
Energia achizitionata prin contracte bilaterale va reflecta curba de sarcina cu care consumatorul/furnizorul vine la producator, situatie existenta pe toate pietele tarilor din Uniunea Europeana.
Recent, presedintele Traian Basescu a criticat devansarea calendarului de deschidere a pietei de energie si lipsa unor reglementari clare in noile conditii de piata, precum si pericolul ca anumiti furnizori sa monopolizeze energia produsa la cel mai competitiv pret de pe piata, de catre Hidroelectrica.
Sursa: Capital, 16 septembrie 2005