Alegerea unor centrale mai puțin poluante ar putea crește beneficiile energiei eoliene pentru sănătate, mult mai departe și mult mai uniform, susține studiul, conform site-ului Forumului Economic Mondial.
Sursa de energie regenerabilă aduce beneficii climei, calității aerului și sănătății
Aproape 10% din energia electrică actuală din Statele Unite provine din energia eoliană. Sursa de energie regenerabilă aduce beneficii climei, calității aerului și sănătății, prin înlocuirea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluanților atmosferici care, altfel, ar fi produși de centralele pe bază de combustibili fosili. Cel mai recent studiu MIT susține că beneficiile pentru sănătate, asociate cu energia eoliană, ar putea crește și de patru ori dacă operatorii ar acorda prioritate reducerii producției celor mai poluante centrale pe bază de combustibili fosili.
Publicat în Science Advances, studiul a analizat activitatea, pe oră, a turbinelor eoliene, precum și emisiile raportate de la fiecare centrală electrică pe combustibili fosili din țară, între anii 2011 și 2017. Ei au urmărit emisiile în întreaga lume și au cartografiat poluanții în zonele demografice afectate. Apoi au calculat calitatea aerului regional și costurile asociate cu sănătatea.
Beneficii în valoare de 2 miliarde de dolari
Cercetătorii au descoperit că, în 2014, energia eoliană a îmbunătățit calitatea aerului, în ansamblu, rezultând beneficii în valoare de 2 miliarde de dolari pentru sănătate, în întreaga țară. Cu toate acestea, doar aproximativ 30% din aceste beneficii pentru sănătate au ajuns la comunitățile defavorizate. Echipa a mai descoperit că, dacă industria electrică ar reduce producția celor mai poluante centrale pe bază de combustibili fosili, beneficiile generale pentru sănătate ar putea crește și de patru ori, ajungând și până la 8,4 miliarde de dolari la nivel național.
„Am descoperit că prioritizarea sănătății este o modalitate excelentă de a maximiza beneficiile în SUA, ceea ce este un lucru foarte bun”, spune co-autorul studiului Noelle Selin, profesor la Institutul pentru Date, Sisteme și Societate și Departamentul de Științe Pământului, Atmosferice și Planetare de la MIT.
Disparitatea inițială a persistat
Cercetătorii au examinat apoi modul în care modelul emisiilor și beneficiile asociate pentru sănătate s-ar schimba, dacă s-ar acorda prioritate opririi diferitelor centrale pe bază de combustibili fosili și s-ar pune accentul pe energia generată de vânt. Ei au modificat datele privind emisiile pentru a reflecta mai multe scenarii alternative: unul în care centralele electrice cele mai poluante și dăunătoare sănătății sunt oprite și alte două scenarii, în care centralele care produc cel mai mult dioxid de sulf și, respectiv, dioxid de carbon, își reduc producția.
Ei au descoperit că, în timp ce fiecare scenariu a sporit beneficiile pentru sănătate, în general, disparitatea inițială a persistat: comunitățile de culoare și comunitățile cu venituri mici au experimentat beneficii pentru sănătate mai reduse, decât comunitățile mai înstărite. Studiul arată, de asemenea, că suplimentarea capacităților de producție de energie solară și eoliană este cu atât mai importantă, în contextul creșterii prețului energiei cauzate de dependența de combustibili fosili din Rusia.