O partea din electricitatea pe care România o exportă ar putea fi direcţionată pentru consumul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi altor unităţi siderugice care nu îşi pot permite să plătească preţurile actuale, pentru a le stimula producţia, aceasta fiind însă o soluţie doar pe perioada crizei.
„Cei de la SIDEX (ArcelorMittal Galaţi, n.r.) au discutat cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, după care au venit la noi. Soluţia este ca în loc să exportăm energia să o dăm lor şi altor combinate care nu îşi pot permite să plătească preţurile din România, ca să le ajutăm să producă şi să-şi exporte produsele”, a declarat, marţi, preşedintele ANRE, Petru Lificiu, citat de Mediafax.
Conducerea ArcelorMittal a discutat această variantă şi cu premierul Emil Boc.
ArcelorMittal deţine patru combinate siderurgice în România, la Galaţi, Roman, Iaşi şi Hunedoara. La acestea se adaugă operatorul portuar Romportmet Galaţi şi compania ArcelorMittal Construction România.
La sfârşitul audierilor, Lificiu a spus că firmele româneşti din toate domeniile afectate de criza economică ar putea folosi o parte din energia ieftină exportată.
„Gândim acum o soluţie prin care, dacă se exportă energie ieftină, să fie folosită de operatorii economici din România. Este o soluţie în perioadă de criză. Când piaţa eşuează, statul intervine”, a adăugat Lificiu.
Directorul de preţuri şi tarife pentru electricitate din ANRE, Viorel Alicuş, a adăugat că în regiune există o supraproducţie de electricitate, în condiţiile în care consumurile au scăzut ca urmare a crizei economice.
„În regiune există o supraofertă de electricitate, toţi vând, dar nimeni nu mai cumpără”, a spus Alicuş.
Sursa: Mediafax