Începând cu 1 iulie 2013, se va reduce schema de sprijin pentru producţia de energie verde, lucru care pune pe fugă investitorii
Guvernul a aprobat Ordonanţa privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. „Schema de sprijin este cea mai generoasă din UE. Asta nu e nimic rău, dimpotrivă, e foarte bine. Nu am nimic împotriva investitorilor care au făcut lucruri bune în acest domeniu în România. Din păcate, nu am fost pregătiţi pentru un asemenea flux de investiţii pe acest domeniu. Asta ne creează probleme în funcţionarea sistemului energetic naţional“, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie.
El a explicat că, „neavând centrală de pompaj, soluţii de echilibrare a sistemului“, totul se răsfrânge asupra celorlalte energii convenţionale, asupra consumatorului industrial şi a celui casnic. Pe înțelesul tuturor, oficialul a subliniat că au fost mai multe variante de modificare a legii, de la tăierea numărului de certificate până la tăierea valorilor. În context, „faptul că se amână nişte venituri pe care cei care investesc în energia regenerabilă le vor primi peste câţiva ani nu poate fi un lucru rău“, a concluzionat el. Legea prevede şi tranzacţionarea certificatelor verzi pe piaţa OPCOM, astfel încât „să nu mai existe discuţii şi distorsionare a preţurilor acestor certificate“.
Dar ce spun investitorii? Recent, E.ON România a anunțat că renunţă la proiectele eoliene dacă schema de sprijin privind energia regenerabilă va fi schimbată. „Dezvoltarea acestor proiecte depinde mult de schema de sprijin. Dacă propunerea care se discută la ora actuală se va implementa, proiectele noastre vor fi stopate şi este neclar atunci când vom putea relua aceste proiecte. De la începutul anului s-au schimbat deja foarte multe şi nu este un semn de predictibilitate şi de stabilitate nici pentru noi, nici pentru alţi investitori“, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
Câștiguri mai mari ca la cazinou
În replică, premierul Victor Ponta a declarat că „investiţiile s-au transformat într-un cazinou“, în condițiile în care „nici la cazinou nu poţi să câştigi atât de mult“. Pe de altă parte, primul-ministru i-a răspuns şi preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, potrivit căruia autorităţile ar trebui să fie preocupate de creşterea veniturilor populaţiei, şi nu de menţinerea la niveluri scăzute a preţurilor energiei. „Toată lumea e bună la dat sfaturi. Eu aştept de la domnul preşedinte al ANRE să aibă grijă să aplice regulile europene. La ANRE, în afară de energie eoliană, ei nu ştiu altceva“, a punctat Ponta. Potrivit oficialului, subvenţiile pentru energia regenerabilă nu vor fi diminuate, ci reeşalonate.
Așadar, Guvernul a aprobat proiectul de OUG privind amânarea până în 2017, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi. În tot acest timp, se va acorda un singur certificat verde din două pentru centralele eoliene, două certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, și patru certificate din șase pentru centralele solare, pentru fiecare MWh produs și livrat. Certificatele amânate vor fi recuperate după trei ani, în funcție de cum va stabili ANRE.