Energia regenerabilă câștigă teren. Cu ce vrea Europa să înlocuiască gazul natural

energie verde regenerabila

SURSA FOTO: Dreamstime

Europa are o tradiție îndelungată în energia geotermală. Dacă nu știați, aproximativ 72% din energia Islandei provine din resurse regenerabile, 87% din case fiind încălzite cu energie geotermală.

În ultimii ani, o serie de alte țări au început să expoateze acest sector. Motivele sunt clare: energia geotermală este 100% regenerabilă, este practic, infinită, și fiabilă. Atracția europenilor față de acest tip de energie regenerabilă s-a intensificat pe fondul eforturilor de reducere a dependenței de gazele naturale rusești, scrie Thenextweb.

Sursa acestei călduri se află în adâncul scoarței terestre

Energia geotermală este termenul folosit pentru a descrie energia căldurii provenită de la rocile și fluidele subterane. Energia geotermală este o formă de energie regenerabilă.

Sursa acestei călduri se află în adâncul scoarței terestre, unde temperatura depașește 6000oC, ca rezultat natural al descompunerii miezului materialelor radioactive.

„Stăm pe o mină de aur”

În prezent, Germania conduce tranziția spre energie geotermală. La sfârșitul anului trecut, guvernul german a publicat un plan care vizează o creștere de zece ori a producției geotermale: 10 TWh până în 2030.

„Stăm pe o mină de aur”, a declarat Christian Peltl, director de energie geotermală la SWR, operatorul unei centrale geotermale din München.

„A existat un boom al comenzilor de la începutul crizei energetice”, a adăugat el.

Franța și Italia analizează cum să susțină energia geotermală

Între timp, guvernul francez a anunțat recent un plan de acțiune pentru dezvoltarea energiei geotermale de suprafață și de adâncime. Scopul este de a produce suficientă căldură geotermală într-o perioadă de 15 până la 20 de ani pentru a economisi anual 100 TWh de gaz și a atinge neutralitatea carbonului până în 2050.

În 2021, energia geotermală a reprezentat doar 1% din consumul final de căldură al țării, adică aproximativ 6 TWh. Și guvernul italian analizează cum să susțină extinderea energiei geotermale, în timp ce Ungaria își propune să extindă producția de energie geotermală și, ulterior, să înlocuiască aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Ar putea furniza până la 10% din cererea de energie a Europei

Cea mai mare centrală de încălzire geotermală din Europa, din orașul Aarhus, din Danemarca, ar urma să fie finalizată până în 2030, având capacitatea de a acoperi 30% din necesarul de energie al districtului.

Potrivit datelor UE, înlocuirea combustibililor fosili cu energie geotermală ar putea decarboniza până la 25% din necesarul energetic al populației UE, reducând, în același timp, facturile. De asemenea, centralele geotermale ar putea furniza până la 10% din cererea de energie a Europei.

Ținta Germaniei, de 10 TWh de producție geotermală, din resurse de adâncime medie este una ambițioasă. Pentru a realiza obiectivul, țara își propune să adauge cel puțin 100 de proiecte geotermale suplimentare până în 2030. Acestea ar urma să se conecteze la rețeaua de încălzire și să furnizeze energie clădirilor rezidențiale și companiilor industriale.

Nu sunt poluante, eliminând doar vapori

În centralele electrice geotermale se folosește apa naturală, fierbinte și aburi foarte calzi, provenite din scoarța terestră, pentru a pune în mișcare turbine care generează electricitate.

Spre deosebire de centralele care utilizează combustibili fosili, în centrale geotermale nu se ard combustibili. Acestea nu sunt poluante, eliminând doar vapori, nu emisii de gaze.