Energia regenerabilă generează 30% din energia consumată de UE

În prima jumătate a anului 2024, energia regenerabilă a generat 30% din energia consumată de statele membre din Uniunea Europeană (UE).

În prima jumătate a anului 2024, 13 state membre din UE au generat mai multă energie electrică din „surse verzi” decât din combustibili fosili. Turbinele eoliene și panourile solare au depășit combustibilii fosili. Producția de energie din cărbune, petrol și gaze naturale a scăzut cu 17% în primele șase luni ale anului 2024, comparativ cu primele șase luni ale anului 2023, potrivit thinktank-ului Ember.

Renunțarea continuă la combustibilii poluanți a dus la o scădere cu o treime a emisiilor sectorului încă din prima jumătate a anului 2022. Treptat, creșterea energiei eoliene și energiei solare reduce rolul combustibililor fosili.

„Asistăm la o schimbare istorică în sectorul energetic, iar acest lucru se întâmplă rapid”, a explicat Chris Rosslowe, analist la Ember.

Chris Rosslowe
Chris Rosslowe (SURSA FOTO: Ember Climate)

Conform sursei citate anterior, centralele electrice din UE au ars cu 24% mai puțin cărbune și cu 14% mai puțin gaz încă din prima jumătate a anului 2023 până în prima jumătate a anului 2024, în ciuda unei mici creșteri a cererii de energie electrică.

„Dacă statele membre pot menține ritmul de dezvoltare a energiei eoliene și solare, atunci eliberarea de dependența de energia fosilă va începe cu adevărat să devină vizibilă”, a adăugat analistul Ember.

Energia solară este cea care ar putea alimenta o „economie curată”

De la începutul războiului din Ucraina (februarie 2022), liderii europeni au accelerat trecerea la energie regenerabilă.

Scenariile modelate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice și de Agenția Internațională pentru Energie ne arată că cea mai mare parte a electricității necesare pentru o „economie curată” provine de la soare și din rafalele de vânt.

Totuși, în timp ce energia solară a cunoscut un boom, industria eoliană s-a confruntat cu o inflație ridicată și cu o opoziție continuă din partea politicienilor. Conform grupului de lobby „Wind Power Europe”, UE a instalat o capacitate eoliană record de 16,2 GW în anul 2023, însă ea a reprezentat doar jumătate din necesarul din acel an pentru îndeplinirea obiectivelor sale climatice pentru sfârșitul deceniului.

Andrea Hahmann, om de știință din Danemarca, care a scris un capitol al raportului Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice despre sistemele energetice, crede că evoluția a fost „semnificativă, dar nu surprinzătoare”.

„Vânturile puternice au fost predominante în primele șase luni ale anului 2024 în nordul Europei, unde este generată cea mai mare parte a energiei eoliene. «Traversarea liniilor» demonstrează că tranziția electrică a UE este posibilă și nu trebuie să cedăm pesimismului.

Obiectivele în materie de energie regenerabilă care trebuie atinse sunt substanțiale, dar realizabile cu măsurile politice adecvate”, a spus cercetătoarea.

Andrea Hahmann
Andrea Hahmann (SURSA FOTO: YouTube, United Nations Industrial Development Organization (UNIDO))