Energia regenerabilă este în plină expansiune în Europa. Combustibilii fosili, în cădere liberă

energie verde

SURSA FOTO: Dreamstime

Piața de carbon din Europa se îndreaptă spre cel mai prost început de an, după 2016, deoarece o expansiune rapidă a surselor regenerabile reduce nevoia de combustibili fosili.

Combustibilii fosili, în cădere liberă

Combustibilii fosili, în cădere liberă. Piața de carbon din Europa se îndreaptă spre cel mai prost început de an, după 2016, deoarece o expansiune rapidă a surselor regenerabile reduce nevoia de combustibili fosili.

Plata pentru autorizații este menită să atragă companiile să investească în tehnologii de reducere a emisiilor. Cu toate acestea, o mare parte din munca de reducere a poluării în sectorul energetic este realizată de costurile mai ridicate ale energiei, în urma invaziei din Ucraina, care a accelerat instalarea panourilor solare și eolienelor, scrie Bloomberg.

Recenta scădere a prețurilor carbonului este legată de o serie de factori, inclusiv generarea de surse regenerabile peste medie și de o încetinire prelungită a industriei.

Contractele futures pe carbon au scăzut cu aproximativ 22%

Contractele futures pe carbon au scăzut, din martie 2022, cu aproximativ 22% până acum. Contractele sunt cu aproape 40% sub nivelul record atins în februarie anul trecut.

Europa a instalat un număr din ce în ce mai mare de panouri solare în ultimii ani, deoarece consumatorii apelează la surse de energie electrică ieftine și rapid de instalat, pentru a-și reduce expunerea la prețurile ridicate ale energiei. Instalațiile din Uniunea Europeană au ajuns la un record de peste 51 de gigawați anul trecut, cu 87% mai mult decât în 2021, potrivit BloombergNEF.

Turbinele eoliene au crescut constant, iar vânturile puternice au sporit producția

Turbinele eoliene au crescut constant, iar vânturile puternice au sporit producția. De asemenea, la acest lucru a contribuit o redresare a flotei nucleare și a stocurilor de hidroenergie ale Franței.

„Nivelul de generare de energie fosilă a fost mai scăzut decât ne așteptam, pentru că am avut un an destul de bun al surselor regenerabile”, a declarat Marcus Ferdinand, șeful companiei Veyt.

Acest lucru a determinat utilitățile să vândă permise de carbon de care nu au avut nevoie în 2023, a adăugat el.

Când companiile energetice ard mai puțin gaz și cărbune, au nevoie de mai puține autorizații pentru a-și justifica emisiile. Emisiile generale din sectorul energetic au scăzut cu mai bine de 23% în 2023, potrivit datelor companiei de analiză Kayrros SAS.

Emisiile europene de CO2 au scăzut cu 28% din 2018

Datele Kayrros arată că emisiile de pe piața de carbon din UE sunt în scădere. Pe lângă utilizarea din ce în ce mai frecventă a energiei curate, economia Europei s-a străduit să se redreseze, iar asta a dus la o scădere a cererii de gaze naturale.

Consumul general de energie rămâne scăzut, analiştii de la BloombergNEF susținând că nu se poate anticipa în ce măsură se va recupera din cauza adoptării tehnologiilor mai eficiente din punct de vedere energetic şi a energiei solare.

Schimbările permanente în industria europeană pot afecta cererea de combustibili fosili

În plus, schimbările permanente în industria europeană pot afecta cererea pe termen lung de combustibili fosili.

„Cele două lucruri importante care au avut loc anul trecut sunt trecerea masivă la creșterea producției de surse regenerabile și, de asemenea, lipsa emisiilor industriale”, a declarat Tim Atkinson, director de vânzări și structurare la CFP Energy.

Un preț mai scăzut al carbonului ar putea atenua presiunea pusă pe politicienii europeni de cei care consideră politicile climatice ale UE mult prea împovărătoare. De asemenea, poate oferi companiilor oportunitatea de a decarboniza sau de a cumpăra permise mai ieftine, înainte de creșterile preconizate ale prețurilor spre sfârșitul acestui deceniu