Deși panourile solare rămân una dintre piețele de energie verde cu cea mai rapidă creștere, reprezintă doar 3% din energia mondială. De aceea, energia solară trebuie să devină și mai accesibilă, scrie FreeThink.

Siliciul a dominat industria panourilor solare

Există însă o mare problemă care face deocamdată ca prețul să fie unul ridicat. Majoritatea panourilor solare folosesc siliciu. Iar siliciul a devenit mult mai scump. Blocajele din lanțul de aprovizionare cu siliciu au dus la o blocare a producției de panouri solare.

Siliciul a dominat industria panourilor solare timp de zeci de ani. Deși pe piață există și alte materiale, cum ar fi seleniura de cupru indiu galiu (CIGS) și telurura de cadmiu (CdTe), siliciul rămâne cel mai răspândit material semiconductor utilizat în celulele solare, reprezentând peste 95% din toate modulele comercializate astăzi.

În ciuda beneficiilor, siliciul cristalin este dificil de produs, încetinind procesul de fabricație a panourilor solare. În ultimul an, costul siliciului a crescut vertiginos, cu până la 300%, iar SUA au interzis importurile din China.

Semiconductori alternativi

Unele companii renunță la siliciu pentru perovskit, o alternativă mai ieftină. Dacă ar putea comercializa panouri din perovskit la prețuri reduse, industria solară s-ar schimba dramatic. Panourile din celule de perovskit pot genera mai multă energie de la soare decât aproape orice altceva, la un sfert din costul panourilor solare cu siliciu.

Mai multe companii din întreaga lume doresc să vândă panouri de perovskit, dar majoritatea nu au ajuns la o comercializare pe scară largă. Printre companii se numără firma britanică Oxford PV, care le testează pe un site din Germania. Există însă cîteva provocări tehnice de depășit: panourile nu sunt suficient de durabile. Trebuie să fie suficient de stabile pentru a supraviețui mai multe decenii în aer liber, așa că acum cercetătorii lucrează la asta.

Celulele solare din perovskit nu au durabilitatea celulelor pe bază de silicon așa că nu pot fi produse în masă pentru comercializare. Experimentele au arătat că panourile solare sunt supuse unor temperaturi și umidități extreme. Prin urmare, celulele pe bază de perovskit devin instabile și produc o serie de gaze.