Conducerea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a avut o serie de intalniri cu reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si cu oficiali ai altor state, pentru a stabili un program concret de actiuni prin care sa fie valorificate oportunitatile oferite, in acest an dificil, de sectoarele energetic si IT.

Marea Britanie

Energia verde a fost subiectul central al discutiilor purtate de catre reprezentantii conducerii CCIB cu Richard Beams, secretar economic I la Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, la scurt timp dupa ce ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a avut o intalnire cu Sorin Dimitriu, vicepresedinte CCIR si presedinte CCIB.

Astfel, in luna mai, CCIB si Sectia Economica a Ambasadei vor organiza un seminar pe tema energiei verzi la care vor fi invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, firme romanesti si britanice, alte entitati implicate in problematica energiei verzi.

De asemenea, CCIB a fost asigurata de tot sprijinul ambasadei pentru semnarea unor acorduri de colaborare cu CCI din Londra, Manchester si Leeds, care vor permite Camerei bucurestene sa contribuie la dezvoltarea relatiilor romano-britanice. Deja se are in vedere organizarea unei misiuni economice a CCI Londra la Bucuresti.

Slovenia

In cadrul actiunilor convenite cu ocazia intalnirii pe care conducerea CCIB a avut-o cu Branko Grgic, directorul general al Reprezentantei JAPTI (The Public Agency of the Republic of Slovenia for Entrepreneurship and Foreign Investments) la Bucuresti au avut loc doua seminarii, unul vizand problematica energiei verzi (modalitati de implementare si exploatare a noilor tehnologii, hidrocentrale de mica putere, utilizarea energiei solare).

Al doilea seminar a avut ca obiect de discutii provocarile ce stau in fata industriei IT.

La acestea se adauga misiunea economica a CCIB in Slovenia la care vor participa firme din energie si IT. Avand in vedere eficienta crescuta a proiectelor joint-venture, cele doua parti au subliniat necesitatea accesarii fondurilor structurale in parteneriat.

Irlanda

Problema atragerii de fonduri europene de catre companiile romanesti  s-a aflat, de altfel, si pe agenda intalnirii reprezentantilor conducerii CCIB cu David Noonan, consilier economic al Irlandei in Romania.

Cunoscand bunele practici dobandite de Irlanda in accesarea fondurilor structurale, oficialii CCIB au solicitat sprijinul ambasadei pentru initierea de legaturi cu camerele de comert din aceasta tara, in special cu CCI Dublin, in vederea realizarii de parteneriate pe diverse proiecte finantabile din fonduri europene.

De asemenea, a fost solicitat sprijinul ambasadei in vederea organizarii de seminarii pe tema energiilor regenerabile, precum si pentru initierea unor colaborari in domeniul IT intre firmele bucurestene si cele din Irlanda, concretizate in proiecte implementate in tara noastra, in vederea stabilizarii fortei de munca locale si evitarii exodului de inteligenta.

Japonia

Capitala Romaniei va fi vizitata, in a doua parte a anului, de o delegatie de oameni de afaceri japonezi ce activeaza in IT si in domeniul energiei solare. Aceasta misiune economica vizeaza dezvoltarea colaborarii intre firmele romanesti si cele din Tara Soarelui Rasare.

De altfel, in cadrul reuniunii pe care reprezentantii conducerii CCIB au avut-o cu Shinichiro Baba, atasat economic in cadrul Ambasadei Japoniei in Romania, a reiesit interesul ambelor parti pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale.

Un prim pas il constituie misiunea economica organizata de CCIB in Japonia, la sfarsitul lunii februarie. CCIB a solicitat sprijinul ambasadei pentru facilitarea participarii firmelor romanesti si japoneze la targurile si expozitiile din Romania, respectiv Japonia, precum si pentru amplificarea schimbului de informatii de afaceri, organizarea de misiuni economice, seminarii si mese rotunde in cele doua tari.