Potrivit directorului general al E.ON România, impactul certificatelor verzi ar putea fi de aproape 8% în acest an în preţul final al energiei. “Conform calculelor noastre impactul va fi de 30-40 de lei/MWh în 2012”, a spus Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, într-o conferinţă de presă, cu ocazia prezentării datelor financiare ale grupului pe anul trecut. El a explicat că acest lucru înseamnă circa 8%, întrucât preţul actual al unui MWh este de 109 euro.

Cea mai mare parte a energiei regenerabile din România este produsă de eoliene. De exemplu, anul trecut, eolienele au avut o producţie de aproximativ 1,9% din total, ceea ce înseamnă o cantitate livrată în sistem de peste 1 TWh. În primul trimestru al acestui an, cantitatea de energie produsă de eoliene a crescut semnificativ datorită condiţiilor meteo şi inaugurării mai multor proiecte de eoliene.

Cei mai mari producători de energie eoliană de pe piaţa românească sunt CEZ (Cehia), Enel Green Power (Italia) şi Energias de Portugal.
Potrivit calculelor ZF, valoarea schemei de sprijin pentru perioada 2010-2020 se ridică la peste 10 mi-liarde de euro, bani care se vor regăsi în creş¬terea facturilor la energie electrică.