Evenimentele economice se precipită la începutul acestui an, impulsionate de schimbările politice care au avut loc și de modificările necesare din Zona Euro. Inflația a devenit deflație, băncile renunță aproape complet la bonificarea reală a depozitelor, iar băncile centrale se chinuie să țină în frâu cursul de schimb. Evident, nici bursele de valori nu reacționează prea bine, inclusiv cotațiile de la Bursa de Valori București (BVB) consemnând un recul față de ultimele înregistrate anul trecut.
Pentru cei care caută să investească, turbulențele reprezintă o problemă. Cele mai sigure par a fi și anul acesta tot companiile din sectorul de utilități publice, pentru care știm că vor exista comenzi în continuare și că nu există riscul unor accidente majore. Mai ales în condițiile în care companii foarte mari și stabile, precum OMV Petrom, suferă deja de pe urma scăderii prețului la țiței, în special pe partea de profit.
Electrica s-a listat în iulie anul trecut, cu un preț de închidere a primei zile de tranzacționare de 11,25 lei, și a reușit să își aprecieze cotația până la 13,01 lei în septembrie. Finalul anului a găsit compania la 11,37 lei pe acțiune, adică doar puțin peste prețul de listare. În prezent, se găsește la 11,98 lei, având o creștere de puțin peste 5%, dar dacă ne uităm la cotația maximă din 2014 putem spune că există spațiu suficient pentru o apreciere de peste 10%. Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 306 milioane lei, în scădere de la 341 milioane lei în aceeași perioadă din 2013. Ceea ce înseamnă că Electrica va oferi și anul acesta dividende aferente 2014, un amănunt important pentru calculul randamentului total al acțiunii.
În cazul în care nu vor avea loc incidente economice de natură să distorsioneze grav piața, ne putem aștepta ca societățile care oferă anual dividende să fie preferate de investitori până în martie-aprilie, când se iau deciziile AGA referitoare la dimensiunea dividendelor și data limită de deținere. Inclusiv Transelectrica, societate care a reușit anul trecut să crească cu 85%, de la 15,8 lei până la 29,3 lei pe acțiune. Compania a reușit și un profit net în primele nouă luni de 303 milioane lei, mai mult de dublu față de cel din aceeași perioadă din 2013, când s-a situat la 131,6 miilioane lei. Transelectrica are un PER (raportul dintre preț și profit) de 10,33 puncte, adică mai aproape de subevaluare decât de supraevaluare.
Profit mare la Romgaz
Atât Electrica, cât și Transelectrica au un început de an bun pentru afaceri, consumul de electricitate înregistrând valori zilnice record pentru ultimii trei ani. Iar creșterea economică prognozată ar trebui să impulsioneze consumul de energie și în industrie, după scăderi repetate în ultimii ani. Ceva mai dificil se anunță a fi 2015 pentru companiile din sectorul de gaze, Transgaz și Romgaz, unde prețul este preconizat să se reducă în urma ieftinirii petrolului. Nu mult, dar ar trebui să se mai reducă.
Transgaz a oferit un spectacol frumos anul trecut, cu o majorare a cotației de aproape 42%, de la 185,25 lei până la 262,9 lei. Anul acesta, prețul s-a corectat ușor, până la 255,5 lei, nivel la care indicatorul PER este de 8,98 puncte (subevaluare). Compania a raportat un profit net, la nouă luni, de 374 milioane lei, mult peste cel din 2013, de 161,6 milioane lei, iar cifra de afaceri a fost de 980,7 milioane lei, în urcare de la 824 milioane lei. În urma evaluărilor, Transgaz rămâne cu potențial de creștere, dar va depinde și de evoluția generală a sectorului în care activează.
Romgaz a reușit un profit net imens în primele nouă luni ale anului trecut, de 1,1 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 3,28 miliarde lei. În aceeași perioadă din 2014 profitul net a fost de 796 milioane lei, iar cifra de afaceri de 2,58 miliarde lei. Diferența pozitivă nu s-a văzut însă la bursă, unde cotația SNG a urcat doar cu 4,1% pe parcursul anului trecut, la finalul anului având prețul de 35,56 lei pe acțiune. Începutul anului găsește cotația pe ușoară scădere, deși poate fi considerată doar o stagnare, în prezent fiind de 34,56 lei. La acest nivel, indicatorul PER are valoarea de 13,54 puncte, indicând o evaluare corectă. În funcție de politica de dividende, Romgaz va fi mai mult sau mai puțin atractivă în ochii investitorilor în prima parte a anului, iar pentru restul va conta și evoluția sectorului de gaze în general. Oricum, Romgaz și celelalte companii de utilități rămân titluri pe care orice portofoliu ar trebui să le dețină.