Oamenii de știință au făcut un experiment cu un metal rar, în efortul de a produce energie nelimitată. Fuziunea nucleară a primit un impuls uriaș de la o sursă inovatoare: wolfram. Pentru oamenii obișnuiți, acest lucru ar putea însemna un viitor cu electricitate mai ieftină, mai curată, practic nelimitată.
Oamenii de știință din Franța au obținut o reacție de fuziune, într-un timp record, de șase minute, în timp ce injectau peste un miliard de jouli de energie. Acest experiment ne aduce cu un pas mai aproape de energia curată, care ne poate transforma lumea, potrivit Interesing Engineering.
Descoperirea a avut loc la un reactor în formă de gogoașă, numit tokamak. Reactoarele în care se testează cel mai des fuziunea nucleară sunt numite tokamak şi încearcă să țină reacția de fuziune sub control, centrată.
O plasmă super fierbinte similar cu ce alimentează Soarele
Prin încălzirea hidrogenului la 50 de milioane de grade Celsius (aproximativ 90 de milioane de grade Fahrenheit), cercetătorii au creat o plasmă super fierbinte în condiții similare cu cele care alimentează Soarele, informează Yahoo.com.
Scopul experimentului a fost de a obține mult mai multă energie decât ceea ce este introdus și a face din fuziune o sursă de energie viabilă.
Cercetătorul Tullio Barbui, de la Princeton Plasma Physics Lab, a explicat: „În timpul celor șase minute, am putut măsura foarte bine temperatura electronilor centrali. Era într-o stare foarte stabilă de aproximativ 4 kilovolți. A fost un rezultat remarcabil”.
Ingredientul secret din reacție a fost metalul rar wolfram
Ingredientul secret din această reacție a fost metalul rar wolfram. Majoritatea tokamak-urilor folosesc pereți interiori din grafit, dar tungstenul ar putea fi glonțul magic pentru reactoare mai mari și mai eficiente.
Nu reține combustibil, permițând plasmei să rămână mai fierbinte și mai densă, asigurând astfel condiții perfecte pentru a produce cantități masive de energie.
Pentru oamenii obișnuiți, acest lucru ar putea însemna un viitor cu electricitate mai ieftină, mai curată, practic nelimitată. Centralele electrice de fuziune ar putea să furnizeze energie permanentă, fără carbon, fără poluare.
„Datorită acestor noi măsurători, vom avea capacitatea de a măsura wolframul din interiorul plasmei și de a înțelege transportul său de la perete spre miezul plasmei”, a spus Barbui.
Tehnologia nu generează deșeuri nucleare care trebuie eliminate în mod corespunzător și este o sursă de energie fiabilă, fără carbon, care poate fi pornită și oprită după bunul plac.
În ultimii ani, experții au susținut că fuziunea este mai sigură decât fisiunea nucleară, procesul care alimentează toate centralele nucleare actuale (și armele nucleare).
Aceștia spun că, dacă reactoarele comerciale ar fi capabile să obțină în mod regulat câștiguri nete de energie și ar fi alimentate cu energie regenerabilă, fuziunea ar putea fi sursa de energie care ar putea, în sfârșit, să îndepărteze lumea de dependența sa periculoasă de combustibilii fosili.
Fuziunea nucleară are o îndelungată istorie de promisiuni exagerate și rezultate insuficiente, în ciuda cheltuielilor masive, a ritmului lent de dezvoltare, pentru a atenua cele mai grave efecte ale crizei climatice mondiale.