Pe măsură ce canicula pune presiune pe rețelele de energie, proprietarii de panouri fotovoltaice se confruntă cu creșterea tarifelor. Specialiștii oferă sfaturi esențiale pentru a reduce costurile în aceste condiții dificile.
Creștere de prețuri la energie pentru cei cu panouri solare. Sunt obligaţi să apeleze la energia din reţea
În perioadele caniculare, tarifele la energie din România pentru cei care au panouri solare sunt semnificativ mai ridicate decât în alte țări din regiune, iar principala cauză o reprezintă scăderea producției din surse regenerabile.
Panourile fotovoltaice sunt dimensionate pentru a obține cel mai bun randament la 25°C, în lunile de primăvară și toamnă. Conform testelor specializate, fiecare grad Celsius în plus reduce randamentul panourilor cu aproximativ 0,5%.
„Panourile când stau pe casă ajung şi la 60-70 de grade, asta însemnând undeva la 20-25% pierdere ca şi eficienţă. Acesta este motivul pentru care pierd ele şi produc mai puţin vara”, explică un instalator de panouri fotovoltaice.
Pentru a evita eventuale neplăceri, este recomandat să supradimensionați sistemul de panouri fotovoltaice cu aproximativ 30%. Acest lucru ajută la compensarea pierderilor de randament în sezonul cald și reduce riscul de a consuma mai multă energie din rețea, în special în timpul verii când aparatele de aer condiționat funcționează intens.
În prezent, tariful pentru energia electrică este fixat la nivelul accesibil populației până în martie anul viitor. Totuși, România a înregistrat recent prețuri record pentru energie, depășind semnificativ media în statele europene. În această perioadă, temperaturile sunt cu până la 7 grade Celsius peste medie, iar în absența vântului puternic, producția de energie eoliană scade considerabil.
În plus, debitul Dunării la intrarea în țară este sub media multianuală și este prognozat să înregistreze o scădere de aproximativ 15% în următoarea săptămână.
Conform specialiștilor, fluctuațiile de pe piața energiei se vor reflecta în facturile noastre începând cu anul viitor, întrucât prețurile la energie nu vor mai fi limitate.
Temperaturile urcă şi mai mult în zilele următoare
În tot acest timp, românii trebuie să facă faţă unui val de căldură şi mai intens. Iată ce spun meteorologii ANM despre zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, adică 12, 13 şi 14 iulie.
Cod galbenPerioada de valabilitate: 12 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicatÎn regiunile Maramureș, est și nord-est Transilvania, Carpații Orientali și zona litoralului, valul de căldură va persista. Temperaturile maxime vor atinge între 34 și 36 de grade Celsius, generând disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în zone extinse, conform ANM.
Cod portocaliuPerioada de valabilitate: 12 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
În cea mai mare parte a României, valul de căldură se va intensifica. Vor fi condiții de caniculă, iar temperaturile maxime vor oscila între 36 și 40 de grade Celsius, posibil mai ridicate izolat în Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Crișanei și sudul Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
În majoritatea zonelor, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală.
Atenționare meteorologică pentru 13, 14 iulie
Cod portocaliu
Perioada de valabilitate: 13, 14 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali
În regiunile Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Vor fi condiții de caniculă, cu temperaturi maxime între 35 și 40 de grade Celsius, iar pe litoral între 32 și 35 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând nopți tropicale.
Cod roșu
Perioada de valabilitate: 13, 14 iulie
Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
Zone afectate: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova
În regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, astfel încât vor caracteriza nopți tropicale.