Premieră în Sistemul Energetic Național. Producţia de energie solară a depăşit un nou prag

energie solara, panouri fotovoltaice

SURSA FOTO: Dreamstime

Producţia de energie solară devine tot mai importantă în România. Luni, 4 martie, s-a trecut de pragul psihologic de 1.000 MW. Vorbim aici despre producţia instantanee din capacităţi instalate dispecerizabile.

Premieră în Sistemul Energetic Național. Ce record a bătut producţia de energie solară

România mizează pe energie solară! Luni, 4 martie 2024, a avut loc o premieră istorică pentru România.

Este pentru prima oară când ţara noastră a trecut de pragul de 1.000 MW producţie instantanee de energie solară.

Totul s-a înregistrat la miezul zilei de luni, 4 martie, graţie parcurilor fotovoltaice dispecerizabile instalate în România. Este pentru prima dată când în Sistemul Energetic Național se depăşeşte acest prag al producţiei de energie solară.

Datele Transelectrica indicau, la ora 13:20, o putere de 1.026 MW provenită de la parcurile fotovoltaice din România, potrivit economica.net.

La acel moment, energia solară era întrecută în topul generării de energie numai de centralele pe gaze, centralele hidro si centrala nucleară de la Cernavodă.

SURSA FOTO: economica.net

În perioada vârfului de producţie a parcurilor fotovoltaice, România a înregistrat un consum mic. De aceea, ţara noastră a putut exporta energie electrică.

Cifrele ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) indică faptul că România are o putere totală instalată dispecerizabilă de 1.600 MW.

Nu este însă singura energie fotovoltaică pe care o poate produce ţara noastră. Pentru că mai există, în plus, 110.000 de prosumatori în România, cu circa 1.400 MW.

Totuşi, producţia acestora nu este măsurată sau dispecerizabilă. Dar existenţa lor se poate vedea foarte clar în consumul dispecerizat al Sistemului Energetic Naţional din orele cu soare. Acesta a fost de numai 6.000 MW.

Ce reprezintă, de fapt, prosumatorii?

Românii care doresc să producă energie electrică din surse regenerabile și, în afară de consumul propriu, dar nu în mod obligatoriu să livreze surplusul de energie electrică în rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, pot deveni prosumatori.

În calitatea de autoritate de reglementare, ANRE monitorizează evoluţia prosumatorilor pe baza datelor şi informaţiilor colectate lunar de la operatorii de distribuţie.

Operatorii de distribuție au atribuții în ceea ce privește racordarea la rețeaua electrică, certificarea calităţii tale de prosumator, măsurarea energiei electrice consumate/injectate din/în reţea și transmiterea informațiilor către furnizor în vederea facturării energiei electrice.

Poți alege să instalezi echipamente pentru producerea energiei electrice (cum sunt panourile fotovoltaice) pentru a reduce costurile cu electricitatea și pentru a contribui la producția de energie verde în țara noastră.

Cantitatea de energie electrică pe care nu o consumi e livrată automat în rețeaua electrică.