O fermă solară de 20 de gigawați și un cablu de transmisie subacvatic de 4.300 de kilometri
Lumea se află în pragul unei transformări energetice majore, care ar putea eclipsa revoluția industrială. Celebrul miliardar australian Mike Cannon-Brookes se bazează pe Australia pentru a fi un motor major al acestei schimbări.
Co-fondatorul miliardar al gigantului software Atlassian plănuiește ca Australia, unde a copilărit, să devină hub-ul celor mai mari proiecte de energie regenerabilă de până acum.
Potrivit Bloomberg, proiectul SunCable va construi o fermă solară de 20 de gigawați și un cablu de transmisie subacvatic de 4.300 de kilometri, numit Australia-Asia PowerLink, informează Thecooldown. Acest cablu ar urma să treacă de-a lungul albiei Oceanului Indian, alimentând cererea mare de energie electrică din Singapore.
Brookes recunoaște, însă, că acest angajament de 21 de miliarde de dolari este un „proiect complet nebunesc”. Totuși, este primul pas dintr-o schiță în 10 pași pentru a muta energia curată în Asia din unul dintre cele mai însorite locuri de pe Pământ. Acest cablu ar urma să treacă de-a lungul albiei Oceanului Indian și ar alimenta cererea mare de energie electrică din Singapore.
Australia ar putea produce de 10.000 de ori mai multă energie solară decât consumă
Australia ar putea produce de 10.000 de ori mai multă energie solară decât consumă, după cum a raportat Bloomberg, deși este mare producător de cărbune și exportă mai mult decât orice țară, cu excepția Indoneziei.
Va fi nevoie ca guvernele, companiile și oameni puternici, foarte bogați, să renunțe definitiv la surse de energie murdară, care încălzesc rapid planeta și provoacă furtuni mai severe și mai frecvente, incendii și alte evenimente meteo extreme.
Cannon-Brookes a comparat tranziția energetică cu perturbarea tehnologiei, spunând: „Toată lumea își schimbă smartphone-ul măcar o dată la cinci ani.”
Dar chiar și el recunoaște că acest angajament de 21 de miliarde de dolari a SunCable este un „proiect complet nebunesc”. Totuși, este primul pas dintr-o schiță în 10 pași pentru a muta energia curată în Asia din unul dintre cele mai însorite locuri de pe Pământ.
Acest cablu ar trece de-a lungul albiei Oceanului Indian și ar alimenta cererea mare de energie electrică a Singapore. Australia ar putea produce de 10.000 de ori mai multă energie solară decât consumă, după cum a raportat Bloomberg, deși este un gigant de cărbune și exportă mai mult decât orice țară în afară de Indonezia.
„Prevenirea schimbărilor climatice catastrofale va necesita o schimbare rapidă a societății, inclusiv schimbarea modului în care energia este generată și furnizată”, a scris Brian Kahn.
„În scenariul de zero net, solarul va fi cea mai mare sursă de energie curată din lume până în 2030. Pentru a ajunge acolo va fi nevoie de construirea echivalentului celei mai mari ferme solare din lume, până la sfârșitul deceniului”, susține el.
Australia poate fi fruntea tranziției spre energie curată
Fraser Thompson, care a co-fondat SunCable, devenită compania Cannon-Brookes, a declarat pentru Bloomberg că regiunea Asia-Pacific ar putea atrage 490 de miliarde de dolari în fiecare an dacă doar 15% din electricitatea sa din surse regenerabile va trece granițele.
„Este clar că Australia poate fi fruntea tranziției spre energie curată”, a spus Thompson.
Cu toate acestea mai este un drum lung de parcurs – fundul mării era încă în faze de cartografiere, în aprilie, guvernul trebuie să aprobe ferma solară și nici măcar un cablu nu a fost fabricat, potrivit Bloomberg. Dar PowerLink-ul Australia-Asia poate fi piatra de temelie unui viitor mai curat, mai sigur, subliniază Thecooldown.