Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, va achiziţiona gaze de la două companii din România şi Grecia. Anunțul a fost făcut într-o conferinţă de presă de directorul interimar al companiei, Victor Bînzari.

„Am negociat cu doi furnizori, compania elenă DEPA şi încă un agent economic care a dorit să îşi se păstreze anonimatul. Conform înţelegerilor, nu putem dezvălui mai multe detalii despre preţuri şi volumele licitate, însă putem afirma că societăţile contractate sunt serioase, cu o bună reputaţie pe piaţă, care ne-au oferit costurile aproape de aşteptările pe care le aveam”, a spus Bînzari.

Moldova are un grad mai mare de securitate energetică

El a menționat că achiziţia a fost realizată în baza formulei preţul de bursă TTF (de referinţă) plus cheltuielile de transportare a gazelor până la graniţă. Acesta a mai arătat că gazele vor fi stocate în Ucraina.

„Ne bucurăm că am extins aria partenerilor cu care colaborăm. Acest lucru ne permite să diversifică sursele de aprovizionare şi să avem un grad mai mare de securitate energetică, iar pentru consumator acest lucru înseamnă stabilitate, siguranţă şi preţuri mai joase”, a spus Victor Bînzari.

O parte din gaz va fi consumat, iar altă parte depozitat

O parte din volum va fi pentru consum curent, o altă parte va fi depozitată, iar cerinţa obligatorie a fost ca ofertanţii să deţină certificat de origine prin care demonstreze că gazul tranzacţionat nu este rusesc, la solicitarea operatorului de depozitare a gazului din Ucraina.

Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România doreşte să aprovizioneze în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România, după ce a fost aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu ţara vecină.

„Cooperarea este esenţială pentru întărirea securităţii şi independenţei energetice. România a fost, este şi va fi un susţinător al Republicii Moldova prin intermediul realizării unor proiecte concrete. Exemplu stă operaţionalizarea Interconectorului Iaşi-Ungheni-Chişinău (finalizat în 2021) şi conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la reţeaua continentală, puternic susţinută de România în forurile europene. Şi nu ne vom opri aici. Prin Memorandumul semnat astăzi începem o nouă etapă a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu